«Поезія без укриття»: українські поети передали ЗСУ понад 28 000 грн

Антологія «Поезія без укриття» побачила світ у червні завдяки видавництву «Discursus». Ця хроніка протистояння стала одним із перших видань в Україні, в якому представлено поетичну фіксацію першого місяця війни. Проєкт об’єднав багатьох сучасних українських авторів. Сьогодні цю книгу називають одним із найбільш дієвих волонтерських книжкових проєктів, адже 25 % з проданих примірників було спрямовано на підтримку захисників.

Весь наклад цієї особливої книги розійшовся за два місяці, а ініціативна група переказала на підтримку ЗСУ 28 362 грн. Ці кошти було зібрано з продажів антології під час презентацій та благодійних аукціонів й передано письменнику Андрію Любці, який спрямує виручену суму на купівлю автівок для ЗСУ.

«Перший переказ був здійснений через місць з моменту виходу книги й початку її продажу. Сума склала 16 587 гривень. Другий переказ становить 11 775 і є кінцевим, адже тираж книги вже розійшовся Україною. Частина примірників була передана на передову. Чимало книг було куплено за кордон, у тому числі в Аргентину, Польщу, США та інші країни світу», – зазначила дизайнерка книги Ірена Яніцька.

Як наголосила авторка ідеї цього унікального видання та його упорядниця Надія Гармазій, «ця книга не просто зафіксувала ті почуття, які українці пережили в шоковому стані, коли ще не встигли адаптуватися до нової воєнної дійсності, а й стала, певним чином, терапевтичною. Серед авторів книги є і визнані хрестоматійні поети, так і автори, віршувати яких спонукала війна. Це дає змогу відчути перший місяць війни без штучних фільтрів і зрозуміти, що війна урівнює всіх, а слово стає для кожного з нас дуже потужною зброєю».

У статті «Антологія голої правди» на цю книгу сучасна українська письменниця, кандидатка філологічних наук, старша наукова співробітниця Снятинського літературно-меморіального музею Марка Черемшини Іванна Стеф’юк підкреслила:

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Вірші-сповіді, вірші-репортажі, вірші-молитви, вірші-прокляття і вірші-дороговкази – у антології «Поезія без укриття» ви знайдете їх, і вони промовлятимуть сміливим і надірваним голосом очевидця. Це смілива антологія, у якій автори відважуються говорити про особистий досвід переживання суспільного катаклізму».

Як відомо, задум видати «Поезію без укриття» виник у Кропивницькому й належить обласній письменницькій організації. До цієї ініціативи долучилося 70 авторів з різних куточків нашої держави.

Книга вміщує близько 200 віршів, які були написані людьми різного віку – цивільними, військовими, волонтерами.

Перша презентація книги відбулась в окупованому Херсоні під час Мельпомени Таврії. Загалом із моменту виходу книги відбулося 23 презентації «Поезії без укриття» в Україні, і одна презентація за її межами – у Кракові.

Серед авторів книги – Олександр Архангельський, Ігор Астапенко, Дарка Бабіч, Денис Бірзул, Тетяна Власова, Надія Гармазій, Сергій Гейко, Надія Гуменюк, Сергій Дзюба, Анатолій Дністровий, Роксолана Жаркова, Любов Єременко, Олександр Ірванець, Катерина Калитко, Ярослав Карпець, Василь Карп’юк, Василь Клічак, Єлизавета Красніченко, Ганна Кревська, Галина Крук, Василь Кузан, Василь Левицький, Олександр Лисак, Антоніна Листопад, Роман Любарський, Валентина Малишко, Юрій Матевощук, Ольга Могильда, Олена Надутенко, Оксана Осмоловська, Ігор Павлюк, Тетяна Пишнюк, Катерина Полякова, Карина Плахотник, Артем Попик, Таня Пянкова, Юлія Сільчук, Наталя Фенько, Наталка Фурса, Антоніна Царук, Павло Чорний, Ірена Яніцька та інші.

Раніше ми вже повідомляли, що «Поезія без укриття» підтримала ініціативу Андрія Любки й спрямувала кошти, виручені з продажу книг на купівлю автомобіля для військових, а також, що під час благодійного аукціону примірник «Поезії без укриття» було продано за 4 900 грн.

Також ми писали, що антологію «Поезія без укриття» було презентовано в інформаційному агентстві «Інтерфакс- Україна» і що у Кропивницькому презентували антології «Поезія без укриття» та «Весна озброєна» через картини художників.