У Кропивницькому презентували антології «Поезія без укриття» та «Весна озброєна» через картини художників

26 серпня у Музеї мистецтв м. Кропивницький відбувся незвичайний захід, під час якого письменники, художники та музиканти наближали перемогу своєю поезією, малюнком та піснею. Захід було присвячено розмові про мистецтво часу війни, про творчість, що протистоїть війні.

Приводом для такої актуальної теми стала поява в українському культурному просторі двох особливих антології – «Поезії без укриття» та «Весни озброєної».

Модерувала захід очільниця Кіровоградської обласної організації НСПУ Надія Гармазій, вона ж і презентувала присутнім обидва видання.

Унікальність і мистецький креатив цієї презентації полягають у спробі візуальної передачі засобами образотворчого мистецтва емоційного настрою книг. «Оскільки митці мають надзвичайно тонку душевну організацію, вони реагують особливо гостро на наше сьогодення. Свідченням того є поява антологій «Поезія без укриття» та «Весна озброєна». Взаємодія поезії з малюванням дає особливий вимір сприйняття, в контексті якого ми можемо бачити, як художники відчувають слово і як слово впливає на мотиви їхніх робіт», – наголосила Надія Гармазій.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Наталія Корнілова, Надія Гармазій, Ольга Краснопольська

Павло Чорний, Сергій Гейко, Василь Левицький та інші поети читали власні вірші та вірші авторів «Весни озброєної» та «Поезії без укриття», представляючи в такий спосіб цілісно обидві антології. Синхронно цьому процесу художниці Ольга Краснопольська та Наталія Корнілова малювали ті образи, на які їх надихала поезія. Це і сюжети окремих віршів, і асоціативні портрети присутніх у залі людей. Опісля того художниці презентували свої роботи, подарувавши усім незабутні емоції.

Окрім того, під час заходу Ольга Краснопольська представила серію колажів, створених нею упродовж березня 2022 року. При цьому художниця зазначила, що її колега Олександр Кир’янов працює зараз над візуальним оживленням цих робіт, і невдовзі цей мистецький проєкт також буде презентовано.

Ольга Краснопольська

Особливим доповненням цієї мистецької синергії став виступ барда Михайла Радкевича, який виконав патріотичні пісні з власного репертуару.

Ініціатором такої чудової ініціативи стала Кіровоградська обласна організація Національної спілки письменників України та Музей мистецтв.

 

Фото – Оксана Віжевська