«Поезію без укриття» презентували в інформагентстві «Інтерфакс-Україна»

6 липня у пресцентрі інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна» відбулася пресконференція на тему «Поезія без укриття» як хроніка всенародного протистояння». Про це йдеться на офіційному сайті «Інтерфакс-Україна».

Спікерами стали: авторка ідеї книжки та її упорядниця, голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України Надія Гармазій, дизайнерка проєкту та літературна менеджерка Ірена Яніцька, письменник, волонтер, культурний діяч Ярослав Карпець.

Упродовж години спікери відповідали на питання журналістів, розповідаючи, як виникла ідея «Поезії без укриття» та чому ця книга має сьогодні такий потужний розголос в Україні.

Задум цієї антології виник у Кропивницькому і миттєво об’єднав українських поетів у протистоянні російській агресії. Антологія «Поезія без укриття» побачила світ у видавництві «Discursus» і є поетичною хронікою війни, хронікою всенародного протистояння й незламності, яка позиціонується як культурний проєкт, орієнтований на підтримку наших захисників. Тому 25 % з кожного проданого примірника спрямовується на потреби ЗСУ. Станом на сьогодні було продано близько 200 примірників антології і частину передано на передову.

Учасники розмови розповіли, що ця книга особлива тим, що до неї увійшли твори, написані впродовж першого місяця повномасштабної війни авторами, які є різними за віком, професіями, життєвим досвідом, стилем віршування, місцем проживання. У книзі можна прочитати як вірші двадцятирічного студента, так і твори людей, яким впродовж життя довелося бачити і другу світову, і бути не раз в статусі вимушеного переселенця. Також у книзі є вірші як цивільних, так і військових. Як наголосила Надія Гармазій, загалом видання містить понад 200 поезій, написаних 70 авторами: «Ці поезії писалися під виття сирен і вибухи снарядів. Ця книга створена в укриттях, в евакуаційних потягах, на передовій. Тому енергетика цих текстів – колосальна. Укладалася й макетувалася ця книга також під виття сирен повітряної тривоги. Це той випадок, коли ми говоримо про «живе» видання».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Кожен з авторів – це окрема історія, варта уваги й належного осмислення. Саме тому проєкт має на меті зафіксувати наш біль, нашу пам’ять, нашу боротьбу і вшанувати полеглих героїв, – підкреслив Ярослав Карпець. – Ця книга стане знаковою у сучасному літературному процесі, бо це перша книга, що стала колективною хронікою цієї війни. І поки що єдина в Україні».

«Дизайн книги передає її сутність і транслює атмосферу, в якій ми жили впродовж цієї весни, – підкреслила Ірена Яніцька. – Обкладинка лаконічно акцентує, що слово в часи війни стає надійним укриттям, хоча сама поезія ніколи не ховалась в укриттях».

У процесі розмови стало відомо, що це унікальне видання побачило світ на початку червня і вже було презентоване у різних куточках України: на Червоноградщині, у Херсоні, Львові, Луцьку, Чернігові, Сумах, Кропивницькому, Києві.

Детальніше з тим, про що йшла мова під час пресконференції, можна ознайомитись за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=poQPGcklPIQ