«Поезію без укриття» презентували в Польщі

12 серпня книгу «Поезія без укриття» було презентовано у Польщі. Перша закордонна презентація цього особливого видання відбулася у місті Краків. Книгу представили у кав’ярні-книгарні NIĆ – знаковому для поляків, а з початком тотального вторгнення російських військ – і для українців місці. Організувала захід дизайнерка проєкту, письменниця й літературна менеджерка Ірена Яніцька.

«Коли ми з Надією Гармазій, яка є авторкою ідеї нашого проєкту та упорядницею антології, вже активно працювали над нашою книгою, хронікою нашого протистояння, повірити було важко, що видання зможе дійти до читача, але завдяки українській стійкості, завдяки нашим захисникам ми можемо жити у своїй Україні і наше завдання – зберегти історії людей, яких забрала війна, чиї життя знищила війна… Ми неодмінно переможемо і станемо ще сильніші, а зараз мусимо продовжувати боротьбу і в тому числі поетичним словом. Для нас з Надією важливо, щоб закордоном знали, як насправді Україна пережила цей страшний березень 2022 року. Саме тому «Поезія без укриття» сьогодні тут, у Кракові. Також ця книга сьогодні тут, бо Польща з перших днів підтримала Україну, і чимало наших земляків по сьогодні перебувають тут. Для них ця книга також знакова і важлива», – зазначила Ірена Яніцька.

До заходу приєдналася поетеса, одна із 70 авторів антології «Поезія без укриття» Юлія Бережко-Камінська, яка, переживши в березні страшну окупацію в Бучі, емігрувала до Кракова, де й сьогодні пропагує українську культуру.

Юлія Бережко-Камінська та Ірена Яніцька

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Під час презентації книги було присутні представники польської громади, а також українці, для яких Краків став прихистком у час збройного протистояння. Зокрема, виступили письменники та журналісти з Кривого Рогу Інеса Доленник і Володимир Стецюк; головна редакторка журналу «Оксамит» Тамара Маркелова (Ірпінь), сценаристка, журналістка, письменниця, резидентка інституту літератури Ірина Феофанова, що також приїхала з Ірпеня.

Ця презентація, на думку ініціативної групи проєкту, стала особливою, оскільки дала змогу присутнім під час зустрічі полякам та українцям озвучити особистісне через призму досвіду, адже за кожним іменем, представленим в даній книзі є особлива драматична історія.

Нагадаємо, що «Поезія без укриття» – антологія, що стала віршованою хронікою першого місяця війни, побачила світ на початку червня у видавництві «Discursus» і вже була презентована впродовж літа у Херсоні, Чернігові, Кропивницькому, Києві, Сумах, Луцьку, Сокалі, Бродах, Львові, Дрогобичі, Червонограді та інших куточках України.

Раніше ми вже повідомляли, що «Поезія без укриття» підтримала ініціативу Андрія Любки й спрямувала кошти, виручені з продажу книг на купівлю автомобіля для військових, а також, що під час благодійного аукціону примірник «Поезії без укриття» було продано за 4 900 грн.

Також ми писали, що антологію «Поезія без укриття» було презентовано в інформаційному агентстві «Інтерфакс- Україна».