На Кропивниччині вручено Всеукраїнську літературну премію імені Леоніда Тендюка «Експедиція»

12 липня у с. Володимирівка Кропивницького району Кіровоградської області відбулися урочистості з нагоди вручення Всеукраїнської літературної премії імені Леоніда Тендюка «Експедиція», що заснована торік Кіровоградською обласною організацією НСПУ та Катеринівською сільською радою.

Метою даної премії є вшанування відомого в Україні та за її межами письменника Леоніда Тендюка, а також привернення уваги до високохудожніх творів сучасних українських письменників пригодницьких жанрів.

Цьогоріч премія «Експедиція» вручалася вперше. Її лавреатами стали Василь Левицький за книгу «Україна. Зліт часів» (номінація «Поезія») та Олександр Ляшко за книгу «Сім футів під сузір’ям Південний Хрест» (номінація «Проза»).

Крім цього, під час відзначення лавреатів премії було нагороджено учнів Ліцею «Нова школа» за участь у літературній вікторині «Як добре ти знаєш творчість Леоніда Тендюка?», переможців якої – Турбалу Єлизавету і Ніколаєнко Поліну – відзначено грошовими сертифікатами.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Раніше нагородження переможців було заплановано здійснити 3 березня, у день народження письменника, однак усі заходи було скасовано через повномасштабне вторгнення рф.

Участь у заході взяли голова Катеринівської сільської ради Тетяна Пучка, староста Володимирівського старостинського округу Сергій Євенко, провідні спеціалісти відділу освіти, культури, спорту, туризму, охорони культурної спадщини Катеринівської сільської ради Юлія Веселова та Яна Циба, директор Ліцею «Нова школа» Ольга Буряк. Крім того, на урочистості завітали письменники, журналісти, краєзнавці, працівники музейних установ Кропивниччини: Артем Безшкуренко, Наталія Бідненко, Василь Бондар, Оксана Буянова, Надія Гармазій, Олександр Косенко, Валерій М’ятович, Лариса Хосяінова, Борис Шевченко, Федір Шепель та інші.

Під час урочистостей присутні могли відвідати музейну кімнату Леоніда Тендюка, яка знаходиться у Ліцеї «Нова школа», побачити виставку робіт гуртка «Художня обробка деревини», керівником якого є Михайло Жарун, та виставку ляльок-мотанок від народної майстрині Віти Третяк, побачити презентацію «Літературної карти Катеринівської громади», взяти участь у покладанні квітів до могили письменника.

Як ми повідомляли, у номінації «Проза та есеїстика» були представлені три кандидати: Олександр Ляшко із книгою «Сім футів під сузір’ям Південний Хрест», Олександр Михайлюта із книгою «Воїни «Антимафії», Петро Мельник із книгою «Дивовижна подорож Соні й Асі до Давнього Єгипту». У номінації «Поезія» для розгляду журі були подані: поетична збірка Василя Левицького «У краї на зліт часів: поезії» та вірші Роксоляни Гонтар і Олександра Коляди.

Нагадаємо, що раніше ми повідомляли, що було визначено лавреатів Всеукраїнської літературної премії імені Леоніда Тендюка «Експедиція».

Чільне фото: Василь Левицький і Олександр Ляшко.