Три роки… і ціле життя

Ось і випурхнула на світ чотирнадцята книжка Романа Киселюка – книга гуцульських приповідок, прислів’їв і прокльонів під оригінальною назвою «Єзик не має слабости», що видана 2020 року видавцем «Симфонія форте» в Івано-Франківську на 224 сторінках тиражем 40 примірників. Обумовленій кропіткій пошуковій роботі п’ять десятиліть свого творчого життя присвятив член товариства «Гуцульщина», письменник з Делятина Роман Киселюк. Впорядкувальна робота з рукописом тривала три роки. За його словами – тут подано лишень третину всього зібраного, хоча кількість примівок та прислів’їв уже налічує п’ять тисяч. Отже, найповніше на сьогодні зібрання усної народної творчості гуцулів (унікальної частини національної культури), що найліпше характеризує менталітет і харизму етносу жителів Карпат, обіцяє бути трьохтомним, лише в наступних двох не буде прокльонів. Смію звернути увагу й на потужність гуцульського діалекту, що плекає українську літературну мову, на мудрість висловлювання горян.

За усю комп’ютерну роботу з рукописом автор виносить щиру дяку сім’ї Савчуків: Олегові з синами Павлом та Іваном, а також їх сімейній берегині Галині за терпіння.

…А це вже справа й державної ваги. Тому варто долучитися фінансово до цього видання, аби збільшити його тираж, поповнити ним бібліотеки Гуцульщини (і не тільки), подати у широку продажу та й мати місцевим органам влади з громадськими організаціями певний запас книжок-візитівок для подарунків, відзнак тощо.

Роман Киселюк – 73-річний письменник з селища Делятин Надвірнянського району. Історик за фахом (Яворівське училище художніх ремесел (1966) та історичний факультет Львівського університету ім. І.Франка (1974). Неперевершений краєзнавець-екскурсовод у трудовому життю (м. Яремче), невгамовний український патріот і правдолюб у душі, поет і новеліст за покликанням – багатогранна особистість, котрий після тринадцятої, підсумовуючої творче надбання книги «Горлице моя гірська» (2018), підготував до видання вагоме зібрання автентичних гуцульських приповідок, прислів’їв і прокльонів.

Роман Киселюк – лауреат літературних премій ім. Марійки Підгірянки, ім. Юрія Шкрумеляка, «Покрова» ім. Тараса Мельничука та обласної краєзнавчої премії ім. Володимира Полєка, член Національних спілок письменників України та краєзнавців України.

На правах реклами. Центр флебологии специализируется на комплексном лечении варикозной болезни. Медикаментозная и компрессионная терапия сочетается с современными малоинвазивными методиками. Это дает отличный результат и позволяет исключить возможность появления рецидивов. В равной степени уделяется внимание лечению серьезных патологий вен нижних конечностей и эстетической коррекции дефектов сосудов.