«Свіжим оком: Шевченко для сучасного читача» Володимира Діброви

Всеукраїнський навчально-науковий центр шевченкознавства Навчально-наукового інституту філології (ННІФ) Київського національного університету імені Тараса Шевченка 25 листопада 2021 року в онлайн-форматі провів зустріч із письменником, перекладачем, літературознавцем, лавреатом премії ім. Миколи Лукаша та премії української служби Бі-Бі-Сі, кандидатом філологічних наук, викладачем Гарвардського університету Володимиром Дібровою з нагоди виходу його нової книги «Свіжим оком: Шевченко для сучасного читача». Захід відбувся за підтримки кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості ННІФ.

Книжка побачила світ цього року у видавництві «Білка». Її науковим редактором є відомий шевченкознавець Олександр Боронь, ілюстратором – знана художниця Марія Кінович.

Видання складається з 10 есе, кожне із яких присвячене одному з відомих творів Шевченка («Причинна», «Садок вишневий коло хати», «Кавказ» та інші). Це неупереджений погляд на феномен українського генія – бунтаря й смиренника, демократа й фемініста, глибокого, замисленого й натхненного, погляд на його роль у формуванні нової української літератури, української свідомости та державности. Книга «Свіжим оком: Шевченко для сучасного читача», скромно визначена автором як «нотатки читача», – насправді потужна й глибока праця, написана водночас легко й елеґантно. Письменник Василь Махно мовить про неї так: «Володимир Діброва пропонує читачеві подивитися на знані й хрестоматійні вірші, з точки зору різноманітних контекстів, без пафосу, але й без зайвої деструкції. Мабуть, найголовніший метод осучаснення Шевченкової творчості полягає все‑таки у свідомому акті співучасті та делікатності пере‑прочитання, до чого й закликає ця книжка».

Заглянути за лаштунки створення книги студентам допомогли на організованій Ірина Білоцерковська – засновниця та директорка видавництва «Білка», а також засновниці громадської організації «Нова українська академічна спільнота», літературознавиці, викладачка Києво-Могилянської Академії Ольга Полюхович та аспірантка Академії Марія Шувалова.

Відзначимо дизайнерську самобутність книги. Її дуже приємно гортати ще до моменту занурення в текст, хочеться взяти з собою до кав’ярні, огорнути подарунковою стрічкою на Різдво. Вона дуже тепла візуально і на дотик. Велика увага приділена обкладинці, шрифтам та ілюстраціям.

Активну участь у зустрічі взяли студенти‑літературознавці 4 курсу освітньої програми «Українська мова і література та західноєвропейська мова» Навчально-наукового інституту філології, адже курс «Шевченко: сучасна рецепція», забезпечений кафедрою історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості, а також щира розмова з автором книги дали поштовх до глибоких роздумів та цікавих запитань. До розмови долучилися завідувач кафедри Оксана Сліпушко, професори Ярослава Вільна, Мар’яна Шаповал та Анатолій Ткаченко.

Книга розрахована на широке коло читачів, адже, зі слів автора, «кожне покоління мусить, бодай на початку своєї життєвої подорожі, подивитися свіжим оком на Тараса Шевченка».

Богдана Сахно, к.філол.н., директорка

Всеукраїнського навчально‑наукового центру шевченкознавства Навчально-наукового інституту філології