Ігор Бондар-Терещенко. «Леді та джентльмени, або Як подолати всі перешкоди»

Навіть у часи жорстоких випробувань бувають потрібні книжки, які створені для того, щоб не відволікати, а навпаки – наснажувати на відстоювання своїх інтересів і мужню поведінку. Тим паче, коли мова про епоху, де всі ці чесноти цінувалися понад усе.

З одного боку, «Лондонські хроніки: леді Амелія, Кітті» з-під пера Місіс К пропонують нам романтичні історії, у центрі яких молоді жінки епохи Регентства. З іншого боку, атмосфера історичної автентики, створена у цих історіях – не в останню чергу завдяки вишуканому стилю оповіді та жанровій майстерності – лише підкреслює головне. А саме – захопливі події цих історій та інтриги перенесуть читачів у світ аристократичного Лондона, де елегантні виховані леді й справжні джентльмени насамперед цінують честь і мораль. Саме ці чесноти з принципами і критеріями відбору (дружби, кохання, партнерів) важливі у цьому середовищі.

Крім цього, повне занурення в історичний контекст, як то кажуть, гарантоване. Ви зможете вальсувати разом з героями в бальних залах, кататися поруч у Гайд-парку, призначати таємні побачення й спостерігати, як справжнє кохання долає всі перешкоди. За сюжетом першої історії, Леді Амелія Ігертон, багата дочка графа, повертається до Лондона після двох років жалоби ще популярнішою, аніж раніше. «- Леді Амеліє, – мовив Ратленд, сидячи поруч і лукаво кидаючи на неї оком, — через вас я втратив власний спокій. Ця фраза відразу привернула увагу майже всіх гостей за столом. Амелія знала, що це його наступний хід і тому повернула до нього своє сповнене награним подивом обличчя. – Он як?! Герцогу, прошу, не приховуйте від нас нічого й негайно розкажіть, чи ви маєте на увазі щось конкретне? Може, це якось пов’язано з вашим програшем у наших кінних перегонах?» І хоч дівчина майстерно справляється з мисливцями за її багатством, фальшивими подругами, настирним залицяльником, проте її доброта й турбота про друзів перетворюють дні на вир, наповнений таємними втечами, підступними інтригами, і примушують вигадувати нові плани допомоги іншим.

За сюжетом другої історії, міс Кітті Барлоу, молода розсудлива леді, приїздить до Лондона на свій черговий сезон, але затьмарена популярністю кузини, залишається в тіні, аж поки необхідність примушує її звернутися за допомогою до відомого гульвіси, графа з нестерпним характером. «- Що саме конкретно ви хочете від мене? – зверхньо цікавиться він. – Я не розумію, чим можу стати вам у пригоді. – Скасуйте цю дуель. Усі знають, який ви влучний стрілець, а він просто нерозумний юнак, – благально промовила Кітті. – Не певен, що ваш брат потішиться таким епітетам від сестри, і я б радив вам поговорити ліпше з ним, а не з незнайомим джентльменом. – Але ж ви чудово знаєте, що якщо він відмовиться, то в очах усіх буде сприйматися боягузом, котрий вас злякався. Тож хлопець ніколи не зробить цього».

І нехай цей герой – попри всі наші попередні запевняння у благородних чеснотах епохи – не дотримується правил і на все має власну думку, але, можливо, саме цей джентльмен зможе розгледіти в скромній і мовчазній дівчині мудру душу й щирість – якості, котрих не має легковажна сестра. У будь-якому разі, обидві історії не залишать байдужими справжніх шанувальників романтичної літератури, захопивши увагу яскравими перипетіями світського життя та формування сильних характерів і боротьби за власну свободу і кохання.

Місіс К. Лондонські хроніки: леді Амелія, Кітті. – Гайсин : ТУТ, 2024