На кухні у будь-якої господині можна знайти багато різного кухонного посуду – від стародавніх бабусиних баняків до новомодних виблискуючих сталевих наборів. Весь кухонний посуд для варіння, смаження і гасіння різниться за матеріалом, з якого він виготовлений. Але в який же посуді і що зручніше готувати? А головне, в якому посуді і що не слід готувати? На ці питання часом навіть найдосвідченіша господиня не знає відповіді, а керується лише власним досвідом. У цій статті ми і постараємося відповісти на ці питання. А придбати посуд можна, наприклад, тут: https://i-posud.com.ua/catalog/kuxonnaya-posuda/
Чавунний посуд дуже міцний і служить роками. Часом навіть важезні гусятниці і чавунці передаються з покоління в покоління. Чавунний посуд зручний для тушкування в духовці і приготування різних м’ясних і овочевих рагу. Товсті стінки чавунного посуду відмінно тримають тепло і не дають страві пригорати. Але є кілька мінусів чавунного посуду. По-перше, від води чавун іржавіє, тому варто витирати такий посуд після миття. А по-друге, в чавунних виробах не можна довго зберігати їжу – вони можуть окислюватися.
Алюмінієвий посуд дуже легкий і відмінно проводить тепло, тому вариться в ньому все дуже швидко. Але є один великий мінус такого посуду – алюміній легко відшкрібається від стінок каструлі і потрапляє в їжу, при цьому він тут же вступає в хімічну реакцію з кислими компонентами їжі. Такий посуд не можна використовувати для солінь, квашення, варіння борщів, тушкування м’яса з овочами, а також для зберігання їжі. Багато хто використовує в побуті алюмінієвий кухлик для кип’ятіння молока. Так ось відразу після кип’ятіння молоко краще переливати в інший посуд.
Емальований посуд дуже практичний і недорогий. Він ідеально підходить для приготування солінь і квашень. Але знову ж таки є мінус – це крихкість емалі. Емаль такого посуду дуже крихка і при ударі від каструль відколюються дрібні шматочки емалі, утворюючи на внутрішній поверхні чорні відколи. Через ці чорні плями в їжу можуть потрапити шкідливі речовини. Особливо не слід готувати в посуді з відколами їжу для дітей.
Посуд з нержавіючої сталі відмінно підходить для приготування дитячих страв, супів, варення. Правда, посуд гарної якості з нержавіючої сталі, та ще й перевіреного бренду досить дорогий, але краса і зручність варті того. Посуд з нержавіючої сталі практично неможливо подряпати, він легко миється і довго зберігає товарний вигляд. При цьому він легкий і їжа в ньому довго не остигає. Але є один невеликий мінус – такий посуд не завжди придатний для смаження, так як дно досить тонке і страви часто підгорають. І в цьому, звичайно, посуд з нержавіючої сталі поступається виробам з тефлоновим покриттям. При покупці слід звернути особливу увагу на якість посуду. Дуже часто пластмасові ручки неякісних каструль з нержавіючої сталі при нагріванні і готуванні починають виділяти неприємний запах. Також потрібно звернути увагу на кришку посуду – у неякісної посуду болт, що з’єднує кришку з ручкою, поступово заіржавіє.
Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал