Як обрати подушку собі до душі

Перше, на що слід звернути увагу при виборі подушки, – її розмір. Довжина і ширина можуть бути стандартними – 70х70 см або 50х70. Як правило, цього вистачає, щоб підкласти подушку не тільки під голову, а й під шию. З висотою справи йдуть складніше. Якщо подушка завелика, то уві сні підборіддя буде опускатися до грудей. У цьому положенні вигин шийного відділу хребта ущільнюється, що призводить до виникнення болю в шиї. Однак це не означає, що відтепер доведеться коротати ночі на абсолютно рівній поверхні.

Ви зможете нормально виспатися, тільки якщо в положенні лежачи всі м’язи будуть розслаблені, а це неможливо без підтримки. Потрібну функцію якраз і виконує подушка https://shop-comfort.com.ua/shop/brand/billerbeck: приймаючи на себе вагу голови, вона дає відпочинок хребту. Тому в ідеалі потилицю повинен трохи підніматися над нижньою частиною тіла, тому оптимальна висота подушки, коли вона не притиснута, – 9-5 см. Але майте на увазі, голова повинна зберігати рівне становище, а не завалюватися занадто низько навіть тоді, коли ви повертаєтеся на бік. Тому для широкоплечих людей, наприклад чоловіків, ця цифра буде більше – 14-17 см.

Висока подушка (більше 17 см) рекомендується людям, що мають проблеми з диханням, – хронічний бронхіт, бронхоектазів, пневмосклерозом і т.д. Коли вони приймають горизонтальне положення, язик западає в гортань, і дихати стає важко. Подібного розвитку подій можна уникнути, піднявши верхню частину тіла вище. Це полегшить струмінь повітря в легені і назад. А ще за допомогою високої подушки можна запобігти негативним наслідкам у людей з синдромом короткочасного апне – коли у людини раптово припиняється дихання.

Форма: традиційний квадрат

Квадратна і прямокутна форма подушки, перевірена століттями, вважається оптимальною – на ній ніщо не заважає лежати в будь-якій позі, а також крутитися з боку в бік. Останній аспект дуже важливий: вам здається, що ви просто крутитесь з боку на бік, а насправді таким чином організм не дає м’язам затекти і застоятися крові.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Однак останнім часом крім традиційних подушок в магазинах можна зустріти так звані «ергономічні». Вони повторюють природні вигини людського тіла, наприклад, в них передбачений валик під шию і виїмка під потилицю.

Такі подушки можуть бути досить зручними, але тільки в тому випадку, якщо вони зроблені за всіма правилами. На жаль, іноді подібні удосконалення заважають змінам пози під час сну. А ще будьте готові до того, що за ноу-хау доведеться викласти не менше п’ятисот гривень.

Деякі вважають, що для запобігання проблем з хребтом дуже корисно спати на лікувальних подушках. Це не так. Ортопедичні подушки призначені не для тих, хто бажає зайнятися профілактикою, а для людей, які вже мають захворювання опорно-рухового апарату. Ці подушки виконані з жорстких матеріалів і повністю повторюють положення тіла лежачої на спині людини. Повернутися на бік або влаштуватися зручніше на них неможливо. Саме тому пацієнти не сплять на ортопедичних подушках, вони в лікувальних цілях проводять на них деякий час, а потім переміщаються на традиційні подушки.