“Зникає совєтський образ мужеподібної письменниці” – показали унікальну світлину Лесі Українки

У Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка з нагоди 150-ліття поетеси Лесі Українки виставили на огляд її фото 1901 року.

“Ця світлина особлива не лише тим, що це оригінальне фото, а й тим, що міститься на звороті. Розмір світлини трохи більший як 10 на 7 сантиметрів. Вона менша за смартфон. На звороті написано: “Комусь від когось на спогад літа на Буковині”. Ми знаємо цих “хтосів”. Це була особлива мова, якою Леся Українка спілкувалася з Ольгою Кобилянською”, – розповів директор музею Богдан Тихолоз, повідомляє Gazeta.ua.

“Це фото, що сама Леся і всі близькі її вважали за найкраще”, – казала про світлину сестра Лесі Українки Ольга Косач-Кривинюк. Чоловік поетеси Климент Квітка згадував, що Леся Українка називала свій вигляд на фото “занадто смиренним”.

Світлину вона зробила у фотографічно-артистичному ательє Яна Кржановського в Чернівцях, коли була в гостях у письменниці Ольги Кобилянської.

“Нарешті зникне той совєтський образ мужеподібної письменниці з могутніми плечима, який втілився у більшість пам’ятників та картин”, – висловилась про фото літературознавиця зі США Тамара Скрипка.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На звороті світлини також є напис “Цвіт папороті можна дістати, тілько переживши найстрашнішу ніч”.

“Цвітом папороті вона називала Ольгу Кобилянську. Найстрашніша ніч – це, мабуть, не одна ніч, а багато ночей, які Леся Українка провела біля ліжка свого хворого приятеля Сергій Мержинського. Він помер у неї на руках у Мінську. Глибоко спустошена, вона шукала підтримки у своєї подруги Кобилянської”, – пояснив Тихолоз.

Світлину виставили на 3 дні. Зробили це тому, що вона потребує особливих умов зберігання.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.