Знову росіяни нагидили: у США заарештували засновників найбільшої піратської бібліотеки

Росіянам Антону Напольському та Валерії Єрмаковій були пред’явлені звинувачення у порушенні авторських прав, відмиванні грошей та шахрайстві з використанням електронних засобів зв’язку. Громадяни рф є засновниками найбільшої піратської бібліотеки у світі Z-Library.

Відповідну заяву оприлюднено на сайті Міністерства юстиції США.

Арешт Напольського та Єрмакової стався невдовзі після того, як 7 жовтня Американська Гільдія письменників, яка виступає за захист авторських прав, подала скаргу до Управління торгового представника США. У скарзі вказується, що користувачі соціальної мережі TikTok активно рекламують цей піратський сайт як спосіб безкоштовного отримання книг, а хештег zlibrary має більш як 19 мільйонів переглядів на платформі.

Відомо, що засновників піратської бібліотеки було заарештовано в  Аргентині.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про російську компанію Pushwoosh, яка роками видавала себе за американську. Тисячі додатків для смартфонів в Apple store та Google play містять комп’ютерний код, розроблений Pushwoosh. Таким чином, російська компанія могла збирати інформацію з багатьох міжнародних компаній, впливових некомерційних і державних установ, у тому числі військових, та приватних осіб.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

В армії США заявили, що ще в березні 2022 року видалили застосунок, який містить код Pushwoosh, саме виходячи з побоювань безпеки. При цьому зазначалося, що застосунком користувалися солдати однієї з головних військово-навчальних баз країни.

У самій же компанії закиди щодо російського походження відкидають, мовляв, не мають жодного відношення до російського уряду і зберігають свої бази даних у США та Німеччині. Своєю чергою, експерти з кіберзпеки відзначають, що зберігання даних за кордоном не завадить російським спецслужбам змусити російську фірму надати доступ до цих даних.

it.novyny.live