Знатний тролінг: у Латвії запропонували видавати візи росіянам, які дістануться вплавь морським коридором

Депутат Литовського Парламенту Матас Малдейкіс запропонував видавати туристичні візи тим росіянам, які зможуть допливти до латвійських курортів морським коридором. Також він показав на карті шлях через Балтійське море.

Про це Малдейкіс повідомив на своїй сторінці у Twitter.

Правляча коаліція Латвії досягла домовленості про те, як змінити принципи, за якими громадянам Росії у Латвії відновлюють видані тимчасові посвідки на проживання.

Надалі дію дозволів на проживання переважно продовжувати не будуть, окрім поодиноких випадків, заявив прем’єр-міністр Криш’яніс Каріньш.

Найближчими тижнями в уряді з цього питання буде ухвалено конкретні рішення, зазначив він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Каріньш зазначив, що зараз громадянам Росії не видаються візи, лише у виняткових випадках, а також практично не видаються посвідки на проживання. Переглянути регулювання раніше закликав і президент Латвії Егілс Левітс. На думку вищих посадових осіб держави, у громадян Росії більше не буде відновлюваних видів на проживання, за винятком особливих випадків.

***

Уряд Фінляндії оголосив про скорочення видачі віз росіянам на 90% через війну Росії проти України.

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що з вересня Фінляндія прийматиме лише 10% візових заявок від російських туристів. Це означає, що Фінляндія прийматиме лише близько 100 візових заявок на день порівняно з приблизно 1000 успішними заявками за такий самий період. Винятки можуть бути зроблені для деяких груп, таких як журналісти, дисиденти чи активісти через потенційну національну гуманітарну візу. Хаавісто сказав, що його міністерство консультуватиметься з міністерством внутрішніх справ за цією схемою.

Хаавісто також сказав, що Фінляндія запропонує разом із трьома балтійськими країнами спільне для ЄС рішення про візи росіянам під час зустрічі міністрів закордонних справ блоку наприкінці серпня. Він повторив заклик прем’єр-міністра Фінляндії Санни Марін до спільної позиції ЄС щодо цього питання.

Країни Європейського союзу можуть наслідувати приклад Литви та запровадити візову заборону для російських туристів – повідомив міністр закордонних справ країни Габріелюс Ландсбергіс.

«Люди були змушені тікати з України, деякі з них залишаються там, борються за своє життя, борються там за свої будинки… тоді як люди з Росії, як і раніше, можуть вільно подорожувати і користуватися всіма принадами вільного світу, проти якого воює їхній уряд», – сказав міністр.

За словами Ландсбергіса, Литва «фактично припинила видачу всіх віз людям, які поїдуть на відпочинок», і видає візи лише з «гуманітарних причин».

flot2017.com