Злочини нацистів у Другу світову та рашистів в Україні – у Варшаві відкрили виставку світлин

У чергову річницю початку Варшавського повстання 1944 року у столиці Польщі відкрито фотовиставку, метою якої є порівняння злочинів нацистів в роки Другої світової війни і росіян в Україні у 2022 році.

Участь у відкритті експозиції взяли президент Польщі Анджей Дуда, віцемаршалок Сейму Польщі Малгожата Госєвська, дипломати різних країн, польські скаути, представники ЗМІ, передає Укрінформ.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що як у 1944 році нацисти безжально вбивали варшавських повстанців, так і сьогодні росіяни вбивають українців. Він звернув увагу на подібність фотографій 78-річної давнини та цьогорічних з України.

“Ці фотографії драматичні, деякі навіть дуже драматичні, але настільки драматичним було те, що відбувалося у Варшаві під час Другої світової війни, зокрема під час Варшавського повстання, коли тут точилися бої та коли німці безжально вбивали мирних жителів столиці. І, на жаль, російська агресія проти України є такою ж безжальною сьогодні”,- наголосив Дуда.

Читайте також: У Братиславі відкрили фотовиставку «Дивись! Маріуполь!»

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Польський лідер підкреслив, що всі винні за злочини в Україні мають бути покарані.

На його переконання, потрібно показувати історію і сучасність, таким як вони є. “Це є пересторогою для нинішнього і наступних поколінь”, – констатував Дуда.

Своєю чергою віцемаршалок Сейму РП Госєвська підкреслила, що ці фотографії засвідчують: “німецький тоталітаризм є тим самим, що й сучасний російський імперіалізм”. Вона зазначила, що заради реалізації цих хворобливих ідеологій здійснюється геноцид і варварство.

Читайте також: В Угорщині відкрилася фотовиставка «Україна: наслідки війни»

“Ми добре знаємо, що таке тоталітаризм та імперіалізм. Ми самі їх відчули, тому ця виставка тут. Ми хочемо голосно кричати: досить! Припиніть цю безпідставну агресію! Досить робити з воєнного злочинця джентльмена, з яким ведуться переговори!” – наголосила Госєвська.

Вона підкреслила, що ця виставка має показати полякам, що за східним кордоном триває війна, яка загрожує всій Європі та світу.

Госєвська повідомила, що організатори хочуть показати виставку в усіх 16 воєводських містах, а згодом і за кордоном. З цього приводу ведуться переговори з МЗС Польщі та дипломатами з інших країн.

Читайте також: У Парламенті Ірландії відкрили фотовиставку вбитого росіянами Макса Левіна

На виставці представлені 16 пар фотографій, де поряд з чорно-білою фотографією періоду Варшавського повстання розміщене кольорове фото одного зі зруйнованих росіянами українських міст – Маріуполя, Бородянки, Бучі та інших. Знімки підписані польською, українською, англійською та німецькою мовами.

Одним з інформаційних партнерів фотовиставки є Укрінформ. На виставці представлено і роботи фотокореспондентів агентства.

Під час Варшавського повстання, яке тривало з 1 серпня по 3 жовтня 1944 року, нацисти вбили у польській столиці 150-200 тис. мирних жителів, практично зрівнявши з землею в результаті обстрілів та бомбардувань лівобережну частину Варшави.