“Жыве Беларусь! Слава Україні!” – українські митці створили плакати на підтримку білорусів

Українські митці відреагували на протести в Білорусі. Створюють плакати на підтримку мітингувальників. Про це повідомляє gazeta.ua.

Серед художників, які відгукнулися на події – Андрій Єрмоленко, Нікіта Тітов, Юрій Журавель, Максим Паленко, Ігор Нечитайленко, Олександр Грехов.

“Сябры! Браття! Сил вам і наснаги на шляху до перемоги! – пише художник і музикант Юрій Журавель на своїй сторінці у Facebook. – Пам’ятайте, це лише перший крок до незалежності. Попереду багато важкої роботи. Згуртовуйтесь і самоорганізовуйтесь. Не вірте популістам, які обіцятимуть подачки. Контролюйте обраних. Будьте готові до опору на зазіхання східного недалекого сусіда. А ми завжди підтримаємо братів ще з часів лицарської доби Великого Князівства Литовського! Жыве Беларусь! Слава Україні!”

Більшість робіт обігрують тему історичних національних символів білорусів. Це біло-червоно-білий прапор та герб “Погоня” – зображення озброєного срібного лицаря на срібному коні, розташоване на червоному полі.

Біло-червоно-білий стяг був офіційним прапором Білоруської Народної Республіки у 1918-1919 роках і державним прапором Республіки Білорусь у 1991-1995 роках. Після приходу до влади Олександра Лукашенка символом країни став червоно-зелений стяг з вишивкою збоку – схожий на той, який був за часів СРСР.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Так само герб “Погоня” був державним символом Білоруської Народної Республіки, а після проголошення незалежності Білорусі – затверджений як державний герб Республіки Білорусь. 1995-го державним гербом став частково змінений герб Білоруської РСР.