Журналісти назвали три найімовірніших сценарії подій для Анатолія Шарія: втеча з Європи, в’язниця в Іспанії або екстрадиція в Україну

Журналісти проєкту «Аналогове телебачення» Дмитро Кучер та Олександр Мангуш провели в іспанському місті Барселона пресконференцію, метою якої було розповісти громадськості деякі подробиці про діяльність проросійського блогера Анатолія Шарія та його пропагандистську роботу на підтримку Росії.

Нагадаємо, статус біженця Шарій отримав ще у 2012 році. Він виїхав з України, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі.

За словами організаторів пресконференції, які повідомили, що раніше співпрацювали із Анатолієм Шарієм, блогер та його дружина Ольга постійно проживають у населеному пункті Рода-де-Бара в регіоні Каталонія.

«Тут Шарій переховується від українських правоохоронців і через соцмережі поширює розбрат в українському суспільстві, підбурює внутрішню ворожнечу між громадянами України на підставі різних культурних, політичних та релігійних поглядів та національностей. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну Шарій займається гібридним виправданням збройної агресії, дискредитацією ЗСУ та спецслужб, які боронять власну країну, та критикою російського керівництва за недостатньо рішучі дії у війні в Україні», — сказав Олександр Мангуш.

Мангуш та його колега Дмитро Кучер нагадали, що питання до Шарія почали виникати ще задовго до початку вторгнення росіян в Україну. Так, блогер часто дозволяв собі хейтерські висловлювання, зокрема, на адресу ромів, яких називав «не дуже корисним прошарком населення», або українців у західних регіонах країни, кажучи, що «вони дупу почали підтирати у 1939-му». Його дружина та однодумниця Ольга Шарій публічно говорила про необхідність запровадження контролю за народжуваністю в африканських країнах, а сам Анатолій називав людей у цих країнах «баклажанами».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Шарій також відомий своєю небайдужістю до питання прав тих, хто належить до ЛГБТ-спільноти, і виступав із пропозицією створити гетто для геїв.

Коментуючи діяльність Партії Шарія напередодні повномасштабного вторгнення росіян, Олександр Мангуш і Дмитро Кучер звернули увагу, що ця сила займалася антиукраїнською діяльністю на користь країни-агресора, зокрема активно використовувала тези, які озвучували штатні російські пропагандисти.

За словами Мангуша та Кучера, нинішня адвокатка Шарія Сталіна Гуревич живе у Москві та відкрито підтримує воєнну агресію РФ, а його колишній адвокат Валентин Рибін співпрацює із російськими окупантами на Херсонщині.

Крім цього, багато що про Шарія може сказати коло тих, хто публічно його підтримує, вважають організатори пресконференції. На підтримку Шарія висловлювались, зокрема, «воєнні кореспонденти», речниця МЗС РФ Марія Захарова, телеведучий Володимир Соловйов, а також підозрюваний в Україні у державній зраді Віктор Медведчук. В Європі, додали Мангуш і Кучер, Шарія підтримують проросійські політики та відверті фріки, зокрема відомий у Каталонії комуністичний активіст Альберто Сантіно.

Що ж до питання фінансування діяльності Партії Шарій, то Мангуш і Кучер заявили, що блогер завжди залучав для цього бізнес, зокрема «одну відому в Україні мережу заправок». Крім того, Шарій отримував великі суми грошей у біткойнах. За підрахунками журналістів, які організували пресконференцію, він вивів через українські біржі щонайменше 1,5 млн доларів на півтора року.

detector.media

Марина Баранівська