Журналіст-міжнародник з Харкова презентує книгу про війну на Донбасі

Міжнародний журналіст з Харкова Мстислав Чернов презентує роман про війну на Донбасі “Часи сновидінь”. Про це повідомляє suspilne.media.

Книга розпочинається з подій російсько-українського конфлікту. Згодом читач потрапляє до Праги, Італії, де відбуваються антиміграційні протести та буддійському монастирі у Мьянмі, у Гімалаях.

Головними героями книжки стали чотири людини: дівчина, яка потрапила у пастку в окупованому Слов’янську; лікар, який в цю пастку вирушив свідомо, через муки нечистої совісті; жінка, яка шукає сімейного щастя з солдатом, який повернувся з війни; талановитий юнак, приречений на смерть від раку.

Багато думок в книзі присвячено посттравматичному синдрому, розповів Мстислав Чернов в ефірі Суспільного Харків

“Я зрозумів дві речі. Коли психіатр працює з травмою, йому потрібно в першу чергу провести межу, де для солдата закінчується війна, а де починається мирне життя. А друге: психіатр повинен дати розуміння, що всі ті страждання, які людина бачить, весь той травматичний досвід, який людина отримує – він немарний. Для мене написання книги це і є розуміння, що вони були немарні, що я це залишу, що це хтось прочитає, що це має значення”, — говорить Чернов.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Перша, російськомовна, версія роману вийшла на початку 2020 року. Письменник представить свою дебютну роботу вже в українськомовному варіанті в рідному місті 14 березня.

Автор наголошує, що це не переклад, а українська версія: “Я не перекладав, а перепрацьовував. Перший варіант був російською бо більшість героїв говорять російською. Але ті герої, які говорять англійською, вони говорять англійською”.

Він говорить, що робота над книжкою тривала вісім років і почалася ще до війни на Донбасі. За цей час ставлення до твору змінювалося.

“Чесно? Я її зненавидів. Але в тому сенсі, що коли ти пишеш книгу ти думаєш: «от я її закінчу і все, буде полегшення». Я її писав вісім років, тобто я вісім років чекав, щоб її закінчити. Потім ти думаєш: “Ось я її видам і все, можна не думати, відпустити”. Ти її видаєш і потім думаєш: “Я її перекладу і потім вже можу заспокоїтися”. Ти закінчуєш переклад і починається знову: вчора я підписав контракт з нью-йоркським видавництвом, будуть видавати книгу в Америці. Це важко для мене, тому що це емоційний багаж, який мені хочеться відпустити, як корабель, який ти побудував і хочеш, щоб він уже сам поплив”, — говорить автор.

Зустріч відбудеться о 19:00 під час “Квартирнику” — проєкту зустрічей з українськими письменниками і митцями в Харківській резиденції “Слово”. Вхід вільний, але лімітований через карантинні обмеження.

Що відомо

  • Мстислав Чернов розпочав міжнародну кар’єру фотографа та відеооператора репортажами з протестів на площі Таксим у Стамбулі. З 2014 року працює на The Associated Press — фіксував події Революції Гідності, висвітлював анексію Криму, війну на Донбасі (одним із перших задокументував наслідки катастрофи малайзійського літака Boeing 777 рейсу MH17), події в Сирії, Іраку, Лівії, міграційну кризу в Європі, протести в Гонконзі, Каталонії, Франції. Загалом працював у понад 40 країнах світу.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.