Жадан писав про «мені 42» і «корабельні сосни» ще в 2018 році

25 листопада в Україні стартував IV Український Жіночий Конгрес, на якому обговорювались питання гендерної рівності. Під час заходу заступниця голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук згадала резонансну історію, коли голова партії “СН” Олександр Корнієнко назвав свою колегу “корабельною сосною”. Про це повідомляє aspi.com.ua.

Зазначимо, що під час обговорення гендерних питань представниця “Європейської солідарності” Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що у нинішньому парламенті їй не вистачає єдності жіночих голосів.

“В попередньому скликанні парламенту, коли ми чули, що хтось дозволяв собі сексистський вислів на адресу тієї чи іншої людини, дуже швидко йшла реакція міжфракційного об’єднання “Рівні можливості”. Наразі ж немає швидкої і жорсткої реакції на сексизм, який ми бачимо”, – повідомила вона.

Представниця “Слуги народу” Євгенія Кравчук під час свого виступу зазначила, що розуміє, на що натякають співрозмовники. Політик пояснила, що треба враховувати нюанси.


“Тут всі дуже метафорично висловлювалися, але ми розуміємо, що мова йшла про голову нашої партії Олександра Корнієнка. Я не хочу, щоб це виглядало, наче я хочу захистити його дії. Я засуджувала його поведінку, і він вибачився, але я б хотіла назвати кілька цифр. У нас серед парламентських фракцій найкращий результат по кількості жінок, які стали депутатами, – 39% на місцевих виборах. І давайте будемо чесними. Була боротьба у профільному комітеті щодо гендерної квоти. Я тоді подала правку – 50% на 50%, і її підтримав, до речі, Олександр Корнієнко”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

За збігом обставин тему “корабельної сосни” 25 листопада на своїй Facebook-сторінці згадав також літератор і спортивний коментатор Дмитро Лазуткін. Він виклав у соцмережі фотографію із віршем поета Сергія Жадана, зазначивши, що, незважаючи на те, що збірка, де опублікований вірш, вийшла у 2018 році, у поезії присутні ключові моменти “епохи Зе”: і мені 42, і корабельні сосни. Зокрема, у вірші присутні такі рядки:

“Так, ніби це припливи формують їхній подих,
так, ніби їх утримують тут швартові троси.
Я чую щоразу, зустрічаючи їх на сходах,
як у їхніх рухах дзвенять корабельні сосни”.