«Зеленському не подобалося»: цензуру на каналі «Рада» хотіли ввести ще два роки тому

Аби йти на новий строк, потрібні не лише гроші і контроль, а й власні медіа державним коштом.

Перші кроки до будівництва власної медіаімперії президент Володимир Зеленський і його команда зробили майже одразу після приходу до влади. Так, влітку 2020 року офіс президента обговорював перспективу перезапуску парламентского телеканалу «Рада», ініціатива йшла від Зеленського.

Президенту не сподобалася критика партії влади, що лунала від опозиції на державному каналі. Як пише zn.ua, про це розповідає «Українській правді» наближене до Зеленського джерело.

«Президент дзвонив ще (тодішньому спікеру ВР ДмитруРазумкову, коли вони зі (керівником апарату ВР В’ячеславомШтучним воювали. І каже: «Слухай, я зараз включив канал «Рада» і там показують депутата «Європейської солідарності», який в прямому ефірі нас пісочить. Чому це відбувається».  Діма йому пробував пояснити, що це парламентський канал, там наші депутати можуть пісочити їх, вони нас, мовляв демократія. Ну словом, Зеленському не подобалося, як канал працював», – зазначає він.

До прийняття рішення про розвиток власних медіа владну команду підштовхнув і конфлікт Банкової із олігархом Рінатом Ахметовим – там усвідомили небезпеку покладання на підтримку каналів «Україна» та «Україна 24», зокрема під час походу Зеленського на другий термін.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Щоб не наслідувати своїх попередників, від ідеї покупки чи створення нових каналів досить швидко відмовилися. Та й зрештою, навіщо витрачати зайві власні гроші, коли можна все зробити за державні», – йдеться у матеріалі.

Цього року на роботу державного каналу виділили 378 млн гривень. У фракції «Слуга народу» стверджують, що за ці кошти буде закуплено нове обладнання, збудовані нові студії тощо. І після зміни влади «це ж все залишиться тут» і «державний канал буде нормальним».

Процес оновлення двох державних телеканалів – «Рада» і «Дом» – курує заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко, менеджерить – колишній генпродюсер «112 Україна» Владислав Матяш. За «картинку» на каналі донедавна відповідав медіаменеджер Олексій Семенов (його контракт закінчився у січні).

Дискусії 2020-го набули чітких обрисів наприкінці 2021 року – напередодні початку мовлення у новому форматі українцям показали презентаційний ролик телеканалу «Рада», в якому нові ведучі плюнули в опозицію та лизнули владу.

Етерний час на каналі у «Слузі народу» пропонують розподілити між представниками різних партій згідно з квотами. Партія влади, яка зберігає формальну монобільшість у Верховній Раді, має отримати 58% часу, решту розподілять між іншими політсилами.

Однак меншість є такою ж частиною парламенту, як і більшість. Журналісти мають висвітлювати роботу у законодавчому органі й влади, і опозиції! Сенс існування парламенту у виробленні оптимальних рішень, що є наслідком дискусій різних політсил, що представляють суспільство.

Після хвилі суспільного обурення ролик видалили з відеохостингів, представники каналу заявили, що не знімали і не погоджували його випуск, він не виходитиме в етері.

«Ми – незалежний державний телеканал. Нас не фінансує ні влада, ні опозиція. Ми працюємо завдяки та на користь громадян України», – заявили на каналі, де знайшли нову роботу ведучі підсанкційних мовників Віктора Медведчука і, хоча й ненадовго, політтехнолог Володимир Петров.

Більше про те, як на Банковій запустили «Велике медіабудівництво», і чому про це не поспішають розповідати суспільству, читайте у матеріалі Галини Петренко «Як Зеленський будує медіаімперію» у ZN.UA.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.