Збитий клин журавлів, що не долетів до Європи: славетний український художник мріє про меморіал розстріляних буковинців на кордоні Румунії та України

Найвідоміший оформлювач експозицій у 12 країнах світу Анатолій Гайдамака розповів про свій проект меморіалу розстріляних буковинців на кордоні Румунії та України. Про це пише buknews.com.ua.

У помешканні цього славетного українського художника усе свідчить про те, що творче життя не затухає і у 81 рік: макети, ескізи, олівці, пензлі, фарби, записники, стоси готових проектів та матеріалів для дослідження… Анатолій Гайдамака — видатний український митець, Народний художник України, заслужений діяч мистецтв, лауреат Державної премії ім. Тараса Шевченка. Остання відзнака має особливе символічне значення: мистецький шлях художника тісно сплетений з Кобзарем та його спадщиною для українців: це єдиний художник, який пройшов усіма місцями, де бував Тарас Шевченко, і всюди вшанував його слід, створивши музеї Шевченка.

Втім, Шевченко — не єдина тема безлічі музеїв та пам’ятників, над якими працював художник. Музей на острові Хортиця, Національний музей “Чорнобиль”, музей Коцюбинського у Чернігові, музей космонавтики імені Корольова у Житомирі, відомі меморіали Героям Крут та Жертвам Голодомору, музей Трипільської цивілізації, “Чорнобиль”, експозиція музею Другої світової війни, що була визнана кращою в Європі, створення музеїв та меморіалів навіть у Китаї, ОАЕ, Німеччині — це все його проекти, втілені у життя.

“Що зараз потрібніше?” Про те, вшанування пам’яті яких тем не вистачає Україні, – запитали у майстра журналісти видання https://rubryka.com/ – Яких ще не вистачає тем в Україні? Які ідеї і пропозиції ви ще маєте? Ви казали, що у Вас є 15 кг нереалізованих проектів — озвучте якісь, будь ласка.

Там не 15 кг виявилося, а всі 40 (сміється).

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Проблем в Україні є багато. Але немає державної політики. Ми ж можемо робити не тільки музеї, а ще є меморіали, які повинні стати у нас державними. І стільки тем ще не розкрито… От, наприклад. У 1940 році радянські війська окупували  Буковину. І почалося — окупація, енкаведисти, знищення храмів, колгоспи. А люди жили у зовсім іншому укладі. Вони всі набожні, всі до церкви ходили, а тут отаке. Почалися недовольства, а тут наближається війна. І тоді совєти сказали: “Значит, кому не нравится советская власть, вы собираетесь и мы вам открываем зеленый коридор и на Румынию, чешите”.

І люди пішли. Зелений коридор відкрила радянська влада. Розстріляли їх всіх там. Кулемети, добивали на конях з пістолетами тих, хто ще ворушився на землі. Це сталося 1 квітня, 80 років буде цій даті.

Я поїхав на те місце, пройшовся тією дорогою. Це між Румунією і Україною, Чернівецька область. Пройшов я 3 кілометри з прикордонником, зайшов з Румунії з тієї сторони. І з’явилася ця ідея — збитий клин журавлів, що не долетів до Європи.

Як летить клин, а його збили, і він упав на землю. І дві дзвіниці — одна на українській території, інша — на румунській, передзвонюються. Оцей меморіал між Румунією і Україною. Я як показав румунам, а вони кажуть: “Волосся дибом на руках піднімається”.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.