Зарплатня – менше 4 тис. грн. Науковці Інституту українознавства звернулися до Шкарлета через критично низьке фінансування закладу

Працівники науково-дослідного інституту українознавства поскаржилися на нестачу базового фінансування закладу попри активну наукову діяльність. Вони звернулися до міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета з проханням відвідати їхній заклад. Про це повідомляє aspi.com.ua.

В Інституті українознавства МОН України заявили, що протягом останніх років держава перестала розуміти роль і значення створення їхньої установи, які полягають, зокрема, у національно-патріотичному вихованні українців. Раніше з цією метою інститут проводив наукові конференції та конкурси з українознавства серед студентів та учнів, які підтримувало МОН. Наразі ж міністерство ігнорує такі завдання.

“Якби наша робота була доведена до запровадження філіалів Інституту українознавства у різних областях, то, можливо, зараз не було б так званих ДНР і ЛНР, – переконана співробітниця Відділу філософії та геополітики Надія Турпак.

Працівники установи запросили керівника МОН України Шкарлета відвідати інститут, аби він міг познайомитись із науковою продукцією. За їхніми словами, наразі МОН прирівнює Інститут українознавства до інших наукових установ, втім, такий підхід є некоректним. Науковці зауважили – через низьке фінансування працюють не на повні ставки і отримують зарплати нижчі прожиткового мінімуму, що не дозволяє їм повноцінно займатися науковою діяльністю.

“Старший науковий співробітник у нас отримує 3747 гривень, науковий співробітник – 3450 гривень. Це призводить до того, що інститут не може поповнити свій склад добрими фахівцями, оскільки навіть випускники вишів не йдуть в науку з такими зарплатами”, – пояснили вони.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Раніше наш журналіст відвідував “Наукові читання”, присвячені 90-річчю засновника інституту українознавства Петра Кононенка.Також ASPI news повідомляло, що Шкарлет визнав падіння рівня освіти в Україні через вимушене переведення школярів на дистанційне навчання.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.