Закарпатський театр готує виставу за творами сучасного ромського письменника

Закарпатський муздрамтеатр розпочав роботу над виставою «Чіріклі (Циганська мати)» за творами сучасного ромського письменника Миколи Бурмека-Дюрі із Виноградівщини.

Як передає ukrinform.ua, про це повідомив завліт Закарпатського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв, письменник, драматург Олександр Гаврош.

За його словами, Микола Бурмек-Дюрі – перший ромський літератор на Закарпатті, який почав писати українською мовою про життя своєї громади.

“Побачили світ уже кілька його книжок, що носять переважно біографічний характер. Зокрема, «Щоденник молодого рома-мандрівника», «Мама казали правду». Зараз Міжнародний фонд «Відродження» вирішив підтримати постановку вистави про сучасне життя ромів Закарпаття, в якій підіймається чимало гострих тем. Зокрема, у постановці йтиметься про співжиття ромів в регіоні з українською більшістю”, – сказав Гаврош.

Як повідомляється, Гаврош створив інсценізацію на основі творів Бурмека-Дюрі. Це буде моноп’єса, головну роль в ній виконуватиме Заслужена артистка України Наталія Засухіна. Режисер вистави – Заслужений діяч мистецтв України Анатолій Канцедайло, який приїхав на постановку з Дніпра.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Він довгі роки був головним режисером Дніпровського, Херсонського та Івано-Франківського обласних українських театрів, має досвід постановок і на Закарпатті. Зокрема, торік поставив у Мукачівському драмтеатрі моновиставу про Голодомор «Свято солодкої лободи» Лесі Степовички, за яку виконавиця головної ролі Сірануш Матл отримала міську премію імені Олександра Духновича”, – сказав Гаврош.

За його словами, прем’єра вистави «Чіріклі» в Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв запланована на початок нового театрального сезону.

Фото: life.ko.net.ua

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.