Заяви про «українську російську мову» не мають жодних перспектив — Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що відповідно до статті 10 Конституції України, єдиною державною мовою в Україні є українська.

Як передає ukrinform.ua, про це він сказав, коментуючи заяву речниці Президента щодо “української російської мови”, повідомляє пресслужба Уповноваженого. 

“Три тижні тому Володимир Зеленський на форумі “Україна 30″ сказав, що в нашій країні державною мовою є одна – українська, і для неї мають бути створені найкращі умови. Якщо продовжити його слова, то має імплементуватись та ефективно діяти закон про мову. Отже, до кінця року, як це визначено стратегією дій уряду на 2021 рік, має з’явитись державна програма розвитку і опанування української мови. Водночас маємо сьогодні слова речниці Президента. У мене виникає просте запитання: ми тепер на кого орієнтуємось?” – сказав Кремінь.

Він зазначив, що не поділяє таких заяв, і вважає їх такими, які не мають жодних перспектив. За його словами, питання мови в Україні “треба закрити раз і назавжди”.

Кремінь наголосив, що зараз Україна має ефективно займатися державною мовною політикою, при цьому створюючи кращі умови і для інформаційного захисту. “Пам’ятаймо: захист мови – це і захист національних інтересів, основ конституційного ладу”, – додав він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Як повідомлялося, прессекретарка Президента Юлія Мендель висловила думку, що “українська” російська мова є частиною культурного розмаїття нашої країни.

16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Відповідно до цієї статті, державною мовою мають звертатися до споживачів в усіх сферах обслуговування. Зокрема, підприємства, установи та організації усіх форм власності; фізичні особи-підприємці; суб’єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини).

Вимога стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у тому числі гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг.

Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.