Заява Секретаріату НСПУ у зв’язку з убивством Ірини Фаріон

Як відомо, 19 липня ввечері у Львові на вулиці Масарика було скоєно замах на колишню народну депутатку і мовознавицю Ірину Фаріон. Від отриманих ран, несумісних із життям, Ірина Фаріон померла в лікарні.

Ми, українські письменники, не можемо стояти осторонь того кривавого злочину, учиненого проти людини, яка самовіддано боролася за українське слово, за українську мову, за незалежну українську державу.

Ми звертаємося до Президента України і всіх провладних структур, які стоять на сторожі правопорядку в Україні, знайти і покарати винних у вбивстві людини, яка була символом патріотизму, символом наполегливого відстоювання прав щодо розвитку української мови і її популяризації, яка боролася за право українців бути європейською нацією в незалежній розвиненій державі.

Ми підкреслюємо, що цей жахливий злочин стався саме у Львові, який завжди був символом незламності і стійкості, містом, яке подарувало Україні борців за її незалежність і стало втіленням суверенної України.

Смерть Ірини Фаріон стала непоправною втратою для всіх нас, українців, для української нації, бо ми втратили назавжди не лише жінку, матір, а й один із символів боротьби за право називатися українцями, за право бути господарями на своїй землі.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Мова – це наш потужний духовний кордон, це наш скарб, який ми успадковуємо від народження і який ідентифікує нас як націю. Тому ненажерливий ворог руйнує наші учбові заклади, наші бібліотеки, спалює українські книжки і вбиває українських патріотів.

Забравши життя Ірини Фаріон, ворог насамперед намагається вбити віру в наших душах і серцях у те, що ми переможемо в цій жахливій війні.

Ми закликаємо Президента і представників влади зробити все можливе, щоб убивця видатної людини був знайдений і покараний, і звертаємося до всіх українців – гуртуватися в ці криваві часи, бо тільки разом ми може вистояти і перемогти, бо тільки разом ми збережемо Україну.

Слава воїнам ЗСУ! Слава Україні!

Секретаріат Національної спілки письменників України