Заява Секретаріату НСПУ у зв’язку з демонстрацією в деяких країнах Заходу пропагандистського фільму «Russians at War»

Як відомо, Канадський медійний фонд (Canada Media Fund) використав кошти платників податків для підтримки фільму, який виправдовує російську агресію. Йдеться про пропагандистський фільм режисери Анастасії Трофімової «Russians at War», який виправдовує російську агресію проти України. Нагадаємо, що цей фільм отримав фінансування Канадського медійного фонду, що, за даними Конгресу, становило 340 тисяч доларів, і є спільною продукцією Франції та Канади, а попередні фільми цієї режисерки транслювалися на Russia Today – російському пропагандистському каналі, що перебуває під санкціями уряду Канади. До того ж режисерка фільму Анастасія Трофімова, як зазначає Конгрес українців Канади, «потрапила на суверенну територію України разом із російськими окупаційними військами, чим порушила українське законодавство».

Як уже повідомлялося, фільм «Russians at War» 5 вересня також був представлений на Міжнародному Венеційському кінофестивалі.

Цей фільм виправдовує геноцидну війну росії проти України, приховуючи чорні й криваві злочини російських військових проти мирного населення України й оминаючи, ігноруючи жахливу правду цієї війни.

Тобто за рахунок канадських платників податків був створений мистецький продукт російської пропаганди, який фактично є потужною пропагандистською зброєю в медійному просторі країн демократичного Заходу.

Ми, українські письменники, не можемо стояти осторонь цих ганебних продій, які стали загрозою нашої української державності, оскільки демонструють західному світу правочинність російської агресії і її узаконення поза межами України в мистецьких проєктах. Ми переконані, що це дуже небезпечне явище: вплив через мистецтво на громадську думку країн, які підтримують Україну в її боротьбі проти російського вторгнення.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Ми, українські письменники, висловлюємо обурення з приводу показу цього фільму на Міжнародному Венеційському кінофестивалі і намірів демонструвати його на Міжнародному кінофестивалі в Торонто.

Ми звертаємося до МЗС України і відповідних правоохоронних структур у зв’язку з незаконним проникненням режисерки Анастасії Трофімової на окуповані росією українські території. Ця особа має бути оголошена в розшук й притягнута до відповідальності, тому що вчинила злочин проти суверенної України.

Також ми звертаємося до представників української канадської діаспори з закликом бойкотувати показ рашистського пропагандистського фільму «Russians at War» і посприяти  у висвітленні правди про війну в Україні, яка, на жаль, стала предметом маніпуляцій в мистецтві й загрожує незалежності України.

Слава воїнам ЗСУ! Слава Україні!

Секретаріат Національної спілки письменників України