Заява Координаційної ради із захисту української мови та культури про скасування судом чинного правопису української мови

Координаційна рада із захисту української мови та культури висловлює своє обурення зухвалим рішенням Київського окружного адміністративного суду про скасування чинного правопису української мови, вважаючи його неправосудним, політично мотивованим та спрямованим на обслуговування інтересів українофобських політичних сил.

Воно, як і низка інших попередньо ухвалених тим самим судом рішень, зокрема – про заборону відзначати у Києві пам’ятні дні видатних діячів української культури та борців за волю і незалежність України, спрямоване на дестабілізацію соціально-політичної ситуації в країні шляхом підриву авторитету рішень державної влади.

Очевидними наслідками реалізації такого рішення є дискредитація системи зовнішнього незалежного оцінювання з української мови як механізму, що забезпечує кращим випускникам шкіл доступ до безкоштовної вищої освіти незалежно від корупційних можливостей та рівню доходів їхніх батьків. Прихильники «русскава міра» та «совку» ведуть нас назад у систему, де всім заправлятиме «блат», як це фактично було за часів СССР, в той час як на словах офіційно декларувалися справедливість і рівноправність.

Ми засуджуємо дії всіх політичних сил, які кличуть до повернення накинутих Москвою «норм» української мови, запроваджених сталінським окупаційним режимом в голодоморному 1933 році та пізніше з незначними змінами підтверджених в 1945 і 1959 роках з метою знищення українства як самостійної окремої нації.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Правопис, затверджений в 2019 році Урядом Гройсмана, не є досконалим та потребує подальших змін. Однак, ці зміни згідно законодавства мають прийматися Урядом на підставі рекомендацій Національної комісії зі стандартів державної мови, напрацьованих з урахуванням пропозицій та висновків насамперед Інституту української мови, а також Інституту мовознавства імені О.О.Потебні Національної академії наук України, а не місцевими судами на вимогу малограмотних невігласів, котрі погано володіють українською, і тому вимагають, щоб вона стала якомога більш схожою на московську.

Чинна влада України повністю втратить свій авторитет та можливість здійснювати управління державою, якщо дозволить зграйці українофобів, підтримуваних з Москви, диктувати свою волю всій країні з допомогою корумпованих судів.

Ми закликаємо президента Зеленського невідкладно вжити необхідних та передбачених його повноваженнями дій для відновлення правопорядку в державі, очевидну загрозу якому несе систематичне ухвалення судами замовних рішень, які паралізують діяльність виконавчої влади на всеукраїнському та місцевому рівнях. В свою чергу, Кабінет Міністрів безумовно повинен у встановленому порядку оскаржити обурливе рішення невідповідних своїм посадам суддів Київського окружного адміністративного суду та забезпечити в поточному 2021 і подальших роках нормальне спокійне проведення зовнішнього незалежного оцінювання випускників шкіл на підставі заздалегідь відомих їм правил Правопису.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.