За «підбурювання до антиурядових протестів і за роботу на французьку розвідку та образу ісламу». В Ірані стратили журналіста

Рухоллу Зама обвинуватили у підбурюванні до антиурядових протестів у 2017-18 роках. Йому також закидали роботу на французьку розвідку та образу ісламу. Про це повідомляють світові ЗМІ.

В Ірані вранці у суботу, 12 грудня, стратили відомого опозиційного журналіста Рухоллу Зама. Його обвинуватили в підбурюванні до антиурядових протестів у 2017-18 роках, повідомляє інформагентство AFP з посиланням на іранські державні ЗМІ.

Вирок Заму, якому закидають “важкі злочини” проти Ісламської Республіки, кілька днів тому підтвердив Верховний суд країни.

Зам тривалий час жив у еміграції в Парижі. У Франції він мав статус біженця. З Парижа він керував критичним до іранської влади новинним порталом Amad News. Корпус вартових ісламської революції повідомив про арешт Зама у жовтні 2019 року, при цьому не зазначивши час та місце затримання. За даними ЗМІ, іранські спецслужби заманили журналіста в Ірак, де і затримали.

Влада Ірану стверджує, що Зам працював на французьку розвідку, а також отримував підтримку від США та Ізраїлю. Серед висунутих жрналісту пунктів обвинувачення: злочин проти внутрішньої та зовнішньої безпеки Ірану, шпигунство на користь французької розвідки, а також образа ісламу. Рухоллі Заму було 47 років.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.