За мемуарами Салмана Рушді про напад у 2022 році знімуть документальний фільм

За мотивами мемуарів британського письменника Салмана Рушді “Ніж: Роздуми після замаху на вбивство” знімуть документальний фільм. Стрічка розповість про фізичне та духовне відновлення митця після нападу на нього під час виступу в Нью-Йорку у 2022 році.

За повідомленням suspilne.media, про це розповідає The Guardian.

Режисером стрічки стане американський режисер і продюсер Алекс Гібні. Зараз він шукає дистриб’ютора.

У 2010 році журнал Esquire сказав, що Гібні “стає найважливішим документалістом нашого часу”. Серед його робіт:

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

  • стрічка про Елізабет Голмс та її колишню компанію Theranos “Винахідник. Жага крові в Кремнієвій Долині;
  • фільм про саєнтологію — Going Clear: Scientology and the Prison of Belief;
  • стрічка “Таксі на темну сторону”, яка у 2007 році отримала “Оскар” як найкращий документальний фільм.

У фільмі використовуватимуть кадри, зняті дружиною Рушді — американською поетесою Рейчел Елізою Гріффітс, а також інтерв’ю та уривки з творів письменника. Згадуватимуть і фетву із закликом до його смерті, що її видав іранський аятола Хомейні у 1989 році за книгу “Сатанинські вірші”.

“Для мене велика честь знімати фільм про Салмана Рушді, видатного письменника, веселу, гостру і стійку людину, одного з найвідважніших у світі захисників свободи слова”, — заявив Гібні.

Сам Рушді поділився радістю, що над стрічкою працює саме цей режисер, оскільки він захоплюється його попередніми фільмами: “Кращої людини для цієї роботи годі й шукати”.

ЩО ВІДОМО ПРО НАПАД НА РУШДІ

12 серпня 2022 року на Салмана Рушді напали на сцені у Нью-Йорку — письменник дістав ножове поранення у груди. Він провів шість місяців у лікарні та втратив зір на одне око, а одна його рука стала недієздатною.

Напад на письменника Салмана Рушді у Нью-Йорку у 2022 році

Нападником на письменника виявився 24-річний Хаді Матар. Його одразу затримали, а 13 серпня він постав перед судом округу Чатокуа в Мейвіллі, штат Нью-Йорк. Матар не визнав себе винним за звинуваченням у замаху на вбивство і нападі на Рушді.

Книжка “Ніж: Роздуми після замаху на вбивство” вийшла друком у квітні 2024 року у видавництві Penguin Random House.

Хто такий Салман Рушді

Салман Рушді народився у 1947 році в Бомбеї (нинішній Мумбай, Індія). Його книга “Сатанинські вірші” заборонена в Ірані з 1988 року, оскільки багато мусульман вважають її наругою над релігією.

За рік після її публікації тодішній лідер Ірану аятола Рухолла Хомейні видав фетву із закликом до смерті Рушді. А тому, хто вб’є Рушді, запропонована нагорода у розмірі майже 3 мільйони доларів.

Уряд Ірану давно дистанціювався від указу Хомейні, але настрої проти Рушді збереглися. 2012 року напівофіційний іранський релігійний фонд збільшив нагороду за Рушді з 2,8 до 3,3 мільйона доларів.

У 2007 році британська королева Єлизавета II надала поету рицарське звання за заслуги в галузі літератури. У липні 2008 року він отримав Букерівську премію за свій роман “Діти опівночі”.

Автор сім разів потрапляв до шортліста Букерівської премії за художню літературу, а в 1981 році отримав її за свій другий роман “Опівнічні діти”. Роман також двічі перемагав у спеціальній номінації на честь 25-ї та 40-ї річниць премії (у 1993 та у 2008 роках).