З відкритим листом до секретаря РНБОУ звернулися освітяни, стурбовані ініціативою Міністерства освіти і науки

З відкритим листом до секретаря Ради національної безпеки і оборони О.Данілова, оприлюдненим на сторінці у Facebook  Української асоціації викладачів зарубіжної літератури (УАВЗЛ), звернулася освітяни і громадські діячі, стурбовані ініціативою Міністерства освіти і науки, яке планує звести в один шкільний предмет українську та зарубіжну літературу (не виключено, що в цей мікст додасться і українська мова). На практиці це означало б скорочення годин з кожної дисципліни та безробіття багатьох учителів. Плюс зниження рівня знань і фактичну деукраїнізацію навчання.

Асоціація від імені освітян вісім разів зверталася з цього приводу до Міністерства освіти і науки, однак, схоже, у міністерстві не чують цих застережень.

Нижче публікується текст звернення.

 

СЕКРЕТАРЮ РАДИ НАЦІОНАЛЬНОЇ

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ УКРАЇНИ

О. М. ДАНІЛОВУ

Копія: Уповноваженому Президента України з прав дитини М. М. КУЛЕБІ

Копія: Т.в.о. Міністра освіти і науки України Л. С. МАНДЗІЙ

Шановний Олексію М’ячеславовичу!

Як відомо, поряд із зовнішньополітичною, економічною, воєнною, інформаційною політикою, соціальна та гуманітарна сфери є складовою національної безпеки кожної держави.

Саме тому, за рішенням екстреного засідання Президентської ради УАВЗЛ (протокол № 3 від 20.04.2020), змушені звернутися до РНБОУ через дії, які, на нашу думку, можуть становити загрозу безпеці України в гуманітарній сфері, спричинити збурення в суспільстві, мати негативні наслідки для нашої держави на міжнародній арені.

Наше серйозне занепокоєння викликає оголошення Міністерства освіти і науки України (МОНУ) про нібито завершення громадського обговорення Державного стандарту базової середньої освіти.

Ми переконані, що в умовах глобальних карантинних заходів здійснити повноцінне громадське обговорення будь-якого питання просто неможливо.

Ми вважаємо, що МОНУ повинне зараз зосередитися на нагальних тактичних проблемах галузі, як-от завершення в умовах пандемії поточного навчального року та організація вступної кампанії, відтермінувавши стратегічні питання (а саме таким питанням є перехід на новий Державний стандарт, низька якість якого викликає занепокоєння як в експертному середовищі, так і в широкої громадськості) до кращих часів.

Ми намагалися пояснити це керівництву Міністерства, але всі наші спроби виявилися марними. Суть і хронологія питання викладені в Додатках, долучених до цього листа.

Наголошуємо: ми не проти розроблення Державного стандарту базової середньої освіти, але категорично проти того, щоб його доопрацювання здійснювалося в “пожежному порядку” в умовах пандемії, без належного й об’єктивного обговорення його насправді авторитетними експертами, широкою освітянською громадськістю, а також ЗМІ, де могли б висловлюватися, зосібна, й батьки дітей, чиї права, на наше переконання, порушує Державний стандарт у його нинішній редакції.

У зв᾽язку з цим уважаємо, що РНБОУ повинна втрутитися й зупинити процес, який може мати негативні наслідки для гуманітарної безпеки України на ближчу та віддалену перспективи.

Готові до діалогу та обговорення викладених тут питань.

Ковбасенко Юрій Іванович – президент УАВЗЛ, професор, заслужений працівник освіти України

Дячок Світлана Олександрівна – учений секретар УАВЗЛ, учитель-методист зарубіжної літератури

Борщевський Сергій Юхимович – Віце-президент УАВЗЛ, член Правління Національної спілки письменників України, Надзвичайний і Повноважний Посланник України.

Каєнко Олександр Васильович – Віце-президент УАВЗЛ, заслужений учитель України

Торкут Наталія Миколаївна – Віце-президент УАВЗЛ, професор

Корнійчук Валерій Семенович – Віце-президент УАВЗЛ, професор

Первак Олександр Петрович – радник УАВЗЛ, учитель-методист зарубіжної літератури

Горобченко Ірина Вікторівна – радник УАВЗЛ, учитель-методист зарубіжної літератури

Тверітінова Тетяна Іванівна – радник УАВЗЛ, доцент

Шовкопляс Галина Євгенівна – радник УАВЗЛ, доцент

Список підписантів є відкритим.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/