З приводу намірів ухвалення у Верховній Раді мовних законопроектів

З інформації, яка розміщена на офіційному веб-порталі Верховної Ради, стало відомо, що народні депутати збираються розглядати «мовне питання», плануючи внести зміни до чинного мовного закону. З цього приводу Секретаріат Національної спілки письменників України оприлюднив заяву, текст якої публікуємо нижче. 

 

ЗАЯВА СЕКРЕТАРІАТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ ПИСЬМЕННИКІВ УКРАЇНИ

Секретаріат Національної спілки письменників України обурений намірами народних депутатів розглянути на засіданні Верховної Ради законопроєкти, які фактично нівелюють Закон про державну мову, а їхнє схвалення надасть російській мові значні привілеї.

Згідно з інформацією, яка розміщена на офіційному вебпорталі Верховної Ради України, народними депутатами України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо набрання чинності статті 57 цього Закону» (реєстраційний М» 4638-2 від 04.02.2021).

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Крім того,  планується ухвалення законопроєкту, який дозволить навчати іноземних студентів російською мовою.

У пресі повідомляється, що профільні комітети «отримали вказівку» підтримати вище згадані законопроєкти.

Ухвалення цих законів означатиме створення додаткових обмежень для реалізації переважною більшістю громадянами України свого права на отримання інформації та послуг державною мовою. Як відомо, за результатами Всеукраїнського перепису населення 2001 р., державна (українська) мова є рідною для понад 67,59 громадян України. Тому ухвалення законопроєкту 4638-2 у запропонованій редакції  призведе до обмеження прав громадян за мовною ознакою у сфері обслуговування.  А це, з огляду на положення частини другої статті 24 Конституції України та рішення Конституційного Суду України від 14.12.1999 №10-рп/99, є неприпустимим.

Звертаємо увагу на те, що Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не лише визначено порядок застосування державної мови у відповідних сферах суспільного життя, включаючи сферу обслуговування споживачів, але також передбачено дієвий та ефективний механізм контролю Уповноваженим із захисту державної мови за застосуванням державної мови та, у випадку встановлення відповідних порушень, застосування, зокрема, до суб’єктів господарювання відповідних санкцій у вигляді попередження, а за повторне протягом року порушення штрафу.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зазначив, що законопроекти, які готуються до розгляду провладною більшістю, «нівелюватимуть державний (офіційний) статус української мови та її обов’язкове застосування в одній із важливих сфер публічного життя, а саме: у сфері обслуговування споживачів. А це суперечитиме не лише нормам ст. 10 Конституції України, а й положенням частини шостої статті 1 самого Закону, якими передбачено відповідальність за створення перешкод та обмежень у застосуванні української мови».

Ми вважаємо, що в умовах російсько-української війни ухвалення цих законопроєктів означатиме не інакше як адресований ворогу знак про готовність влади до «компромісу» і намагання мобілізувати, з огляду на майбутні вибори, розчарований  деякими недавніми діями влади сегмент російськомовного електорату.

Як свідчать соціологічні дослідження, більшість українських громадян підтримують чинний закон про державну мову, тому нас дивує, що для ініціаторів вищеназваних законопроєктів найважливішою є тема мови, зокрема спекулятивні проросійські наративи, а не жалюгідно-вбогий соціально-економічний розвиток країни, який потребує професійних і невідкладних державницьких дій.

Фактично йдеться про підступний наступ на українську мову – іноді прихований, завуальований, але здебільшого – жорсткий і нахабний, що, по суті, на законодавчому рівні підриває підмурки державності. В умовах постійної агресії з боку Росії та гібридної війни, у яких Україна вимушена жити вже сьомий рік поспіль, саме такі недалекоглядні й зрадницькі закони штовхають нашу країну в прірву громадянського протистояння і суспільної напруги та руйнують систему національної безпеки.

Ми вітаємо закриття в Україні проросійських телевізійних каналів, однак, на наше глибоке переконання, якщо інформаційний простір опановується виключно з метою власної пропаганди і переділу ринку – це дуже хистке й небезпечне явище, це та межа, яку переступати не слід, бо становить загрозу національній безпеці – найважливішій складовій незалежної держави.

Секретаріат Національної спілки письменників України вимагає припинити спекуляції щодо мови. Закликаємо Верховну Раду України не підтримувати жоден із вище згаданих законопроєктів і висловлюємо тверду переконаність в тому, що в цей складний і драматичний для України час візьме гору державницький підхід і відповідальність за долю України.