З Данте Аліг’єрі хочуть зняти вирок за корупцію, винесений понад 700 років тому

Нащадок італійського середньовічного поета Данте Аліг’єрі хоче довести, що вигнання і смертний вирок для його предка, ухвалені 1302 року, були несправедливими і політизованими.

Італійський астрофізик Сперелло ді Серего Аліг’єрі, який є нащадком відомого середньовічного поета Данте Аліг’єрі, хоче скасувати винесений 1302 року його родичу вирок, пише suspilne.media з посиланням на The Guardian.

1302 року Данте обвинуватили в корупції під час перебування на посаді в міському магістраті і зобов’язали виплатити штраф у розмірі 5 тис. флоринів, також йому присудили дворічне вигнання з постійною забороною обіймати державні посади. Коли він не з’явився в суд, то його заочно засудили до смертної кари.

Нащадок поета вважає, що справа проти Аліг’єрі була політизованою, а вирок – несправедливим. На початку XIV століття у Флоренції вирувала політична боротьба між “білою” та “чорною” партіями, і вирок Данте, який був одним із лідерів “білих”, ухвалили, коли “чорні” контролювали міську владу.

Відповідно до законодавства Італії, будь-яку судову справу можна переглянути, якщо виявлено нові докази. Строку, який би обмежував давність справ, не існує.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Перегляд справи Аліг’єрі почнуть на конференції у травні. У ній візьмуть участь історики, лінгвісти, юристи та Антуан де Габріеллі, нащадок Канте де Габріеллі да Губбіо – флорентійського чиновника, який засудив поета.

Аліг’єрі – італійський поет, мислитель, богослов, один з основоположників літературної італійської мови, автор знаменитої “Божественної комедії”.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.