З 16 липня запрацюють норми мовного закону у культурі: що зміниться

З п’ятниці, 16 липня, набудуть чинності нові норми закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Вони забезпечують обов’язковий дубляж або озвучку фільмів, проведення мистецьких та видовищних заходів, а також екскурсійного обслуговування українською. Про це пише prm.ua.

Норми передбачають, що мовою проведення культурно-мистецьких, розважальних та видовищних заходів є державна.

Застосування інших мов під час таких заходів дозволяється, якщо це виправдано художнім, творчим задумом організатора заходу, а також у випадках, визначених законом щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України”, – йдеться в Законі.

Відтепер публічне виконання і показ театральної вистави іншою мовою, ніж державна, в державному чи комунальному театрі має супроводжуватися перекладом українською за допомогою субтитрів, звукового перекладу чи в інший спосіб.

Найбільше зміни зачеплять українських телетрансляторів. Вони мають переорієнтувати поширення та демонстрацію фільмів на українську мову та обов’язково здійснювати озвучку або дубляж.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Сумарна тривалість субтитрованих реплік, виконаних іншими мовами у фільмі, не може перевищувати 10 відсотків сумарної тривалості всіх реплік у цьому фільмі”, – зазначається в 6 пункті Закону.

Виняток можуть зробити документальних стрічок.  Їх можна буде транслювати з субтитрами, якщо такий фільм набрав щонайменше 2 бали за культурними критеріями культурного тесту, встановленими Законом України “Про державну підтримку кінематографії в Україні” і отримав на це офіційний дозвіл.

Також відповідно до Закону України “Про кінематографію” національні фільми можуть демонструватися кримськотатарською мовою або іншими мовами корінних народів.

Нагадаємо, раніше народний депутат з фракції “Європейська Солідарність” Володимир В’ятрович заявив, президент України Володимир Зеленський і його партія “Слуга народу” розпочали найнахабніший за час свого правління наступ на українську мову.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.