Визначили переможців конкурсу «Таке воно — кохання!»

Завершився Всеукраїнський літературний конкурс «Таке воно — кохання!», організований Кабінетом молодого автора НСПУ спільно з редакцією популярного молодіжного журналу «Однокласник» та за партнерської участі заміського екологічного табору «b. Game Camp». Обирали найкращі твори (І-ІІІ місця) з-поміж 64 оповідань, які надійшли від школярів і студентів з усієї України.

 Оцінювали конкурсні твори журі — письменники, редактори і журналісти Анна Багряна, Валентина Семеняк, Світлана Дідух-Романенко, Ніна Павлюк.

«Роботи, надіслані на конкурс, дуже різні за стилем, тематикою, настроєм, зрештою, за художнім рівнем і рівнем мовної грамотності, — ділиться враженнями голова журі відома поетеса, прозаїк, драматург і перекладачка Анна Багряна. — Є чимало депресивних і сумних текстів про нерозділене, трагічне кохання і про смерть, є світлі й “солодкі” історії зі щасливим фіналом, є сюрреалістичні й фентезійні оповідання, є просто учнівські роздуми на тему кохання. Більшість творів потребує додаткового доопрацювання і редакторської допомоги. Є цікаві знахідки, але загалом хотілося б, щоб юні автори відповідальніше ставилися до мови своїх творів і орієнтувалися на кращі зразки української та світової літератури. Тим, хто не переміг цього року, бажаю перемог на наступних конкурсах! Головне — не здаватися!»

Співорганізатор та журі конкурсу журналістка журналу «Однокласник» Ніна Павлюк звернулася до учасників так: «Насамперед, хочу подякувати всім, хто надіслав свої роботи на конкурс. Навіть якщо ви не перемогли, то, принаймні, зробили ще один крок у своїй письменницькій роботі, адже для того, щоб навчитися добре писати, потрібно писати багато — виписуватись. Тема конкурсу була доволі близькою всім, але водночас і доволі складною, було дуже легко зійти на банальності та певні кліше, натомість ми побачили багато щирих та оригінальних текстів. Хочу окремо відзначити наших переможців, адже вони подали справді дуже гідні і якісні тексти, в яких відчувається величезний потенціал, який, сподіваюся, їм вдасться реалізувати і в подальшій роботі».

Переможці

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Переможці яскраво виокремились і отримали найбільшу кількість балів. Перше місце посіла Софія Довжок — юна авторка з Києва. Перемогу Софії приніс твір «Вишневий янгол». Читачі спостерігають за стосунками двох персонажів. Один із них — чоловік, який відчуває постійну присутність янгола, а інший персонаж — душа, той самий янгол, яка зовсім не вважає себе ним. Авторка розповідає про любов до життя, подаючи одні й ті самі події через призму світобаченням двох персонажів. Цікава структура прози. Твір наповнений яскравими метафорами, чудовими образами.

Як зізнається Софія, вона пише небагато, але давно. У 2019 році отримала перемогу у Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!»

Друге місце посів Дмитро Голендерський — 14-річний хлопець із Запоріжчини. Любить читати фантастику, але цікавиться творами і життєписом Лесі Українки. У своєму оповіданні «Коли вони зустрілися» Дмитро описав своє бачення зустрічі Лесі і Сергія Мержинського в Криму і те почуття, яке захопило їх обох.

Трете місце розділили між собою твір Діани Левицької «Перше кохання» та оповідання Анастасії Апихтіної «Дівчинка, що літає».

Діана розповіла історію першого кохання героя твору до вчительки малювання, перші розчарування, роздуми про те, наскільки різним є це почуття. Твір Анастасії — цікава, фантастична історія про хлопчика, який покохав героїню дитячих казок, написаних його дідом.

«Сьогодні дуже багато молоді пробує себе в письменстві. Звісно, для створення високохудожніх творів потрібен досвід — життєвий і професійний, літературні навички і задатки, але що раніше автор у собі відкриє здатність до письменницької творчості, то більше часу матиме для її розвитку. Саме тому наш Кабінет молодого автора і проводить подібні конкурси. Перемога надихає, дає можливість отримати ширше коло читачів, звернути до себе увагу, але й просто участь для багатьох може стати потужним стимулом для розвитку. Оце й головне. Звісно, величезна відповідальність на членах журі — помітити талановитих авторів, підтримати їх. Я дуже вдячна за це нашим колегам-письменникам, які приділили свій час, прочитавши всі конкурсні роботи та оцінивши їх», — розповідає керівниця Кабінету молодого автора НСПУ, секретар по роботі з молодими авторами Юлія Бережко-Камінська.

Нагадаємо, твори переможців конкурсу будуть опубліковані на сторінках кількох номерів журналу «Однокласник» та на сайті Національної спілки письменників України, а їхні автори отримають дипломи, а також подарунки від партнера і спонсора конкурсу — дитячого табору «b. Game Camp» та бібліотеки №9 для дітей Шевченківського району м. Києва в особі бібліотекаря Валентини Захаренко-Бурцевої.

Лідія Половко

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.