Визначені переможці конкурсу Фонду Лесі та Петра Ковалевих

Журі літературного конкурсу «Нагорода Фонду Петра і Лесі Ковалевих 2022 року» обрало переможців у двох категоріях. Про це Читомо повідомили організатори конкурсу.

ПОЕЗІЯ

Ірина Вікирчак за збірку віршів «Альгометрія». (Київ: Парасоля, 2021)

«У її віршах природність поетичного вислову і скупі метафори, які поетка ощадливо нанизує, розповідаючи нам про риб, ластівок, Одісея, Прометея, – спресовано в один згусток мови. Цей сформований поетичний голос, ця хрусткість вислову, ця недовіра до світу, цей виважений погляд всередину, ці деталі дитинства з провінції – запрошують нас – читачів – до розмови зі справжньою поезією», — наголосили журі.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Олег Коцарев за збірку віршів «Вміст чоловічої кишені». (Київ: Люта справа, 2021)

«Збірка вражає подиву гідною різноманітністю стилів і тем. Виявляється поетична кишеня Коцарева винятково глибока. Тут і мініятюри з філософським підтекстом про сенс життя, і грайливо іронічні вірші про кохання, і врешті – довші поеми про щоденну побутовість. Сам автор пояснює свій підхід підзаголовком: “Іронія, ідилія, епос, ерос”, хоча можна б сперечатися скільки у книжці тієї ж ідилії. Втім, “Вміст чоловічої кишені” просто про час, бо згідно Коцарева: “час кажуть так розв’язує усі вузли / стирає всі дурниці / але й коли минуле вже забуто та закрито / воно уміє знов / само себе намалювати”», — зазначили журі.

ПРОЗА

Галина Крук за книжку оповідань «Хто завгодно, тільки не я». (Київ: Віват, 2021)

«”Хто завгодно, тільки не я” Галини Крук – це проза високої емоційної напруги і філософського наповнення. Письменниця зазирає не тільки у суть того, що ми називаємо реальністю, але і самої мови, яка цю реальність формує. Це проза точно відміряних пауз між словами і драматичних переходів, маркованих образами першоелементів – води, повітря, земного буяння літа», — наголосили журі.

Лавреати отримають дипломи та грошову винагороду у розмірі $1000.

До журі ввійшли Василь Махно, Марія Ревакович та Оксана Луцишина.

Фонд Ковалевих заснували у 1967 році при Союзі Українок Америки для підтримки творців української науки та літератури. СУА – найстарша українська організація Америки, утворена 1925 року, котра протягом тривалого часу займається доброчинністю, зокрема у галузі культури. У своєму заповіті фундатори нагороди відзначили: «Ми хотіли б заохотити до змалювання минулого чи сучасного України».

Як відомо, після здобуття Україною незалежності лавреатами цієї нагороди у різні роки були Леонід Плющ, Тамара Гундорова, Юрій Андрухович, Софія Майданська, Оксана Забужко, Марта Тарнавська, Віра Вовк, Василь Ґабор, Михайлина Коцюбинська, Олександр Ірванець, Василь Махно, Лариса Онишкевич та інші.

chytomo.com