Визначені лауреати Міжнародної літературної премії імені Мацуо Басьо (Японія – Німеччина – США) 松尾芭蕉, まつお ばしょう

Міжнародний Арт-центр «Радіус миру» (США, м. Лос-Анджелес, голова журі – Анатолій Фрадіс), Міжнародна Академія діячів літератури, мистецтв і комунікацій (Німеччина) та її представництво в Японії (м. Токіо) оголосили лауреатів Міжнародної літературної премії імені Мацуо Басьо за 2021 рік. Також у міжнародному журі цієї почесної нагороди – і голова Міжнародного Арт-центру FBG «Pegasus Brücke» Joachim Schmija та його колега – Maria Schulwitz з Німеччини.

Знаменитий японський поет Мацуо Басьо (1644 – 1694) (松尾芭蕉, まつお ばしょう) здобув світове визнання, як один із найпопулярніших та найкращих авторів хокку (хайку). Хоча сам класик вважав найбільшим своїм досягненням участь у складанні ренґа. Вірші Басьо перекладені багатьма мовами. А в Японії його поезія відтворена на пам’ятниках та у визначних місцях.

Приємно, що серед нагороджених – відомих письменників та митців із різних країн, – є й наші співвітчизники. Отже, цьогорічними лауреатами почесної відзнаки за великий внесок у літературу та культуру, а також подвижницьку міжнародну діяльність стали українці з Чернігова Тетяна і Сергій Дзюби. Їхні вірші японською мовою переклали Хіроші Катаока та Наталія Бортнік.

Також Премію імені Мацуо Басьо отримали: художник Уехара Конен (Японія) (посмертно); поетеса, прозаїк і мистецтвознавець Олена Ананьєва (Німеччина, м. Франкфурт-на-Майні) – за японські мотиви в романах серії «Бегство»; головний режисер «Нового репертуарного театру» в Токіо Леонід Анісімов (Японія); художниця, організатор міжнародних фестивалів і майстер-класів японської графіки «Кофуку» Рита Колобова (Україна, м. Одеса), поети Михась Пазняков, Анатолій Аврутін та Тетяна Жилінська (Білорусь, м. Мінськ), поет, ректор Казахського національного університету імені аль-Фарабі, віце-президент Національної Академії наук Республіки Казахстан, президент НАН вищої школи РК Галимкаір Мутанов та прозаїк Роллан Сейсенбаєв (Казахстан, Алмати) ), поет і перекладач Абдукаххор Косім (Таджикистан) та письменник Михайло Блехман (Канада).

Щиро вітаємо цьогорічних лауреатів високої міжнародної нагороди!

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Ярослав Савчин,

письменник, перекладач,

прес-центр Міжнародної літературно-мистецької Академії України

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.