Визначені лауреати Міжнародної літературно-мистецької премії імені Генріха Бьолля (Німеччина) за 2024 рік

Нагорода на честь видатного німецького письменника, Нобелівського лауреата заснована Міжнародної Академією діячів літератури, мистецтв та комунікацій (Німеччина, керівник – письменниця та мистецтвознавець Олена Ананьєва). Почесна премія вручається за сприяння Міжнародної літературно-мистецької Академії України (президент – народний поет України, журналіст Сергій Дзюба). А дипломи підписали голова Міжнародного Арт-центру FBG «Pegasus Brücke» Joachim Schmija (Німеччина, Франкфурт – Австрія, Відень – Чехія, Прага) та його колега Maria Schulwitz.

Генріх Бьолль (1917-1985) – видатний німецький письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури. Автор дуже популярних антинацистських і соціально-критичних романів «Де ти був, Адаме?», «Більярд о пів на десяту», «Очима клоуна», «Груповий портрет із дамою», що вирізняються глибоким психологічним аналізом, оригінальним філософським мисленням, гостротою етичної проблематики та великим гуманізмом.

Книги Г. Бьолля видані багатомільйонними накладами. Їх перекладено вже 48 мовами. У Німеччині надруковане повне зібрання творів знаменитого письменника в десяти томах. В Україні він – також шанований автор, один із найвизначніших німецьких прозаїків, класик сучасної світової літератури, що все своє творче життя присвятив справі миру між народами, різко засуджував жахіття війни та віроломну, загарбницьку, шовіністичну політику.

За поданням Міжнародної літературно-мистецької Академії України, лауреатами почесної Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Генріха Бьолля (Німеччина) цього року стали:

  1. Видатна українська та американська співачка Квітка Цісик (США, Нью-Йорк) (посмертно) – за великий внесок в українське і світове мистецтво та популяризацію українських пісень у світі;
  2. Видатний український письменник Михайло Блехман (Канада) (посмертно) – за велику творчу діяльність на благо України;
  3. Докторка філологічних наук, професорка іспанської літератури Університету Південного Іллінойсу Ольга Бежанова (США) – за книжку «Нові співбесідники для України. Сучасна іспанська література для українців» та видатну наукову діяльність на благо України;
  4. Завідувачка бібліотеки Чернігівської школи № 34 Наталія Білюк (Україна, м. Чернігів) – за подвижницьку освітню та культурну діяльність на благо України.

Також, за поданням Міжнародної Академії діячів літератури, мистецтв та комунікацій і Всесвітньої Асоціації «Глорія» (Німеччина, м. Франкфурт),  лауреатами премії імені Генріха Бьолля за визначну творчу діяльність у 2024 році стали:

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

  1. Михайло Каменюк (Україна),
  2. Erich Pfefferlen (Germany),
  3. Vassili Bouilov (Finnland),
  4. Valentina Morosanu (Moldova),
  5. Alonda Gutierrez Vargas (Costa Rica),
  6. Cornelia Georgescu (Romania),
  7. Elboy Qulmonov (Uzbekistan),
  8. Eldor Tatiev (Kazachstan),
  9. Alexander Kanevsky (Israel),
  10. Rimma Ulchina (Israel).

Щиро вітаємо цьогорічних лауреатів почесної міжнародної нагороди!

 

Сергій Дзюба,

президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України