Вилучені з бібліотек російські книги можуть віддати на макулатуру для друку українських — міністр культури

Міністерство культури та інформаційної політики розробило чітку методику щодо того, які російські книги підлягатимуть вилученню з українських бібліотек. Ідеться передусім про літературу, яка звеличує збройні сили Росії як держави-агресора.

Про це в етері загальнонаціонального телемарафону заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

За його словами, вилученню підлягатимуть книги:

  • де йдеться про глорифікацію збройних сил Росії;
  • авторів, яке вже занесені у чорний список або перебувають під санкціями;
  • з пропагандою насильства чи ідей стосовно знищення української нації.

“Такі рекомендації роздані бібліотекам, але є ще і інший план. Йдеться не просто про вилучення книжок, а про те, що ці книжки можуть піти на макулатуру і, відповідно, оскільки з папером питання, на них можуть наші видавці друкувати книжки українські”, — зазначив міністр.

Ткаченко також анонсував початок з 9 травня круглих столів із мистецтвознавцями й культурологами для обговорення питання, яким чином потрібно здійснювати так звану дерусифікацію пам’яток культури.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Ми закликаємо всі місцеві адміністрації, які ухвалюють такі рішення, діяти точно згідно із законом. Має бути відповідна рекомендація місцевого центру культурної спадщини, рішення місцевої громади, і ми пропонуємо не просто руйнувати їх, а переміщувати”, — додав він.

Що відомо

  • У Міністерстві культури та інформаційної політики 5 травня оголосили, що з українських бібліотек вилучать російську пропагандистську літературу. Планується, що замість російських книжок бібліотечні полиці наповнить якісна українськомовна література та книги українських видавництв. Такі рекомендації напрацювала Рада з питань розвитку бібліотечної справи при МКІП.
  • Понад 1500 російських пропагандистських книг окупанти відправлятьна тимчасово окуповані території України з Криму. Відомо, що дані книги висвітлюють викривлену історію та діячів України. Таке рішення озвучив окупаційний заступник голови “Держради” Криму Володимир Бобков.

suspilne.media