Вийшла книга про білоруські букварі, матеріали для якої збиралися по всьому світу

У дослідженні історика, заступника директора Білоруської Національної бібліотеки Алеся Суші зібрано всю історію білоруських перших книг для тих, хто вчиться читати, від давнини до наших днів. Як повідомляє Наша ніва, про це написав сам автор у себе у Фейсбуці.

Як каже автор, він писав цю книгу п’ять років, «їй віддавався майже повністю так багато днів, місяців, років…, вдень і вночі, у вихідні та у відпустці, вдома і в дорозі». Замислювалося це все як легка робота до 400-річчя першої книги під назвою «Буквар», у результаті вийшла повноцінна монографія на 336 сторінок великого формату.

За словами Олеся Суші, «книга зібрала всю історію вітчизняних підручників для початкового навчання від старовини до наших днів. Велика частка пам’ятників зовсім невідома навіть дослідникам, які ілюстрації публікуються вперше».

Щоб зібрати відомості про білоруські букварі, авторові довелося об’їхати багато країн, працювати в десятках бібліотек, музеїв, архівів, шукати в приватних зборах та колекціях, адже давні (та й відносно сучасні) білоруські підручники винятково слабо збереглися в самій Білорусі (майже не збереглися).

За фактом були використані ілюстрації з 78 державних та приватних колекцій у Білорусі, Австрії, Великій Британії, Німеччині, Данії, Ірландії, Італії, США, Латвії, Литви, Польщі, Росії, Словенії, України, Франції, Чехії та Швеції.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.