Видавці відмовлялися друкувати роман Клода Сімона через «нескінченно довгі речення, у яких читач губить думку»

 
Французький письменник Клод Сімон, який отримав Нобелівську премію з літератури у 1985 році, так і залишився б не відомим до наших днів автором.
Письменник Serge Volle надіслав 50 сторінок роману Сімона «Палац» 19 французьким видавництвам: 12 відхилили його, а семеро узагалі проігнорували, – пише The Guardian.
Один з редакторів зазначив, що книга містить «нескінченно довгі речення, у яких читач губить думку».
Також у книзі нема «справжнього сюжету з добре змальованими персонажами», додав у листі інший.
У романах Сімона, одного з батьків «Нового роману», відсутній всезнаючий оповідач, нема хронологічного викладу подій чи психологічної мотивації їхніх вчинків, а речення часто тягнуться сторінками.
Відмови свідчать про філістерство тогочасного видавництва, яке відмовлялося від літературних творів, які було нелегко читати, або які не встановлювали рекордів продажу.
Volle відмовився сказати, кому надіслав витяг, проте ряд відомих французьких видавців також відхилив Георгікі за чотири роки до того, перш ніж він допоміг Сімону отримати Нобелівську премію з літератури.
«Палац» – одна з найбільш суперечливих робіт Сімона, яка, як стверджують багато критиків, вважається погано замаскованим нападом на британського автора Джорджа Орвелла, який, як і Сімон, воював на республіканському боці Громадянської війни в Іспанії у 1930-х роках.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал