Видавці прогнозують «золоті» ціни на книжки

В Україні вартість книг за останній рік зросла на 35-40%, проте незабаром вони стануть ще дорожчими. Про це пише hvylya.net.

Головною причиною стало різке подорожчання паперу на світовому ринку та його тотальний дефіцит, який виник через масове перепрофілювання великих паперових заводів під виробництво пакувального матеріалу для потреб онлайн-торгівлі.

Прогнози експертів – невтішні, і, можливо, незабаром реалізація книг як бізнес перестане себе виправдовувати. Загалом за останній рік в Україні закрилося близько 50 видавництв, а попит на книги спершу впав на 20% у 2020 році, а пізніше ще на 20% – у 2021-му.

Ті нечисленні гравці ринку, хто все ж таки зміг протриматися карантинний рік, заявили про безпрецедентну ситуацію з папером, особливе зростання цін на яке виявилося восени.

“На моїй пам’яті це перший такий дивний стрибок. Папір подорожчав, як мені кажуть виробники, десь у середньому на 20%. Просто різко у вересні почали приходити нові ціни від фабрик на книжки, і я спочатку подумав, що це якась помилка. Просто не вірилося!” – каже директор видавництва “А-ба-ба-га-ла-ма-га” Іван Малкович.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Учасники ринку зазначають, що фабрики в Азії, по-перше, стали виробляти менше паперу, а по-друге, дорожче за неї продавати. Але це стало більше наслідком, ніж причиною.

Світова проблема з дефіцитом паперу почалася після пандемії, коли різко подорожчали контейнери з Азії.

Саме тоді великі європейські видавці, які друкували книги у Гонконгу, на Тайвані та в Індії, змушені були перевести виробництво своїх книг до Європи. І хоча виробничі потужності друку продукції дозволяли піти на цей крок, паперу не вистачало вже тоді.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.