Видавчиня книжки про Стуса розцінює позов Медведчука як тиск на свободу слова

Генеральна директорка видавництва Vivat, в якому вийшла книжка Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», Юлія Орлова вважає, що позов Віктора Медведчука, з вимогою заборонити продаж видання є спробою тиску на свободу слова і друку. Про це вона заявила в ексклюзивному коментарі Читомо.
Політик вимагає вилучити видання з продажу, тобто, по суті, заборонити його розповсюдження у будь-якій формі і на будь-якій території. За заявою позивача, книжка містить нібито «недостовірну інформацію».Орлова розповіла, що видавництво отримало позов до суду від Віктора Медведчука про захист його честі, гідності та ділової репутації. Відповідачів по позову троє: автор Вахтанг Кіпіані, видавництво «Віват» і типографія «Юнісофт», яка надрукувала книжку.
«Можу із впевненістю сказати, що текст не містить ненормативної лексики та будь-яких речей, які зазіхають на норми моралі, громадських цінностей чи публічний порядок, а також будь-яких речей, заборонених українським законодавством», – наголосила видавчиня.
Вона зазначила, що видавництво працює з відомими авторами-експертами у своїх галузях, які відкрито висловлюють свою позицію, думки та оціночні судження з різних питань. Суть процесу видавництва, на її переконання: максимально точно донести думку автора до якомога ширшого кола читачів, мінімально торкаючись редактурою принципово важливих для автора речей.
«У зв’язку з цим, вважаю цей позов спробою прямого тиску на свободу слова в Україні, свободу друку як фундаментальних цінностей українського суспільства. Цей процес буде важливим прецедентом для всього книговидавничого бізнесу нашої країни і свободи слова у країні в цілому», – підкреслила гендиректорка Vivat.
Днями ми повідомляли, що один із лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук подав до суду позов проти українського історика та журналіста Вахтанга Кіпіані з вимогою заборонити продаж книжки «Справа Василя Стуса» та визнанням недостовірною фрази із книжки «…юрист Медведчук боявся КГБ чи просто завжди був циніком і аморальним типом?».
Перше засідання у цій справі відбудеться у Дарницькому суді 2 жовтня 2019 року.
Нагадаємо також, що з першого художнього фільму про Василя Стуса «Заборонений» видалили сцену останнього суду над письменником, у якому брав участь його адвокат Віктор Медведчук. Цей факт обурив українських культурних та громадських діячів.
Після цього творці картини пообіцяли дозняти епізод із Медведчуком. Адвокат політика Ігор Кириленко пригрозив їм судовим позовом, якщо у фільмі з’явиться «недостовірна інформація» про Медведчука.
chytomo.com
«Українська літературна газета» №18 (258) 13 вересня 2019

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал