Вперше британську премію Dylan Thomas award отримав автор поетичної збірки

 
Британську премію для молодих письменників Dylan Thomas award отримав Кайо Чінгоні, пише ЛітАкцент.
Вперше цю премію отримує автор поетичної збірки.
31-річний Кайо Чінгоні – замбійсько-британський поет, який у своїх віршах досліджує «чорну маскулінність». Премію Dylan Thomas award у розмірі 30 тисяч фунтів стерлінгів (майже 40 тисяч доларів) Кайо отримав за свою дебютну поетичну збірку «Кумуканда».
У народів лвени, що мешкають у Замбії та Анголі, слово Кумуканда означає ініціацію, через яку проходять хлопці, щоб стати чоловіками.
Голова журі премії Дай Сміт відзначив «оригінальний і відмінний голос» Чингоні, а його «Кумуканду» назвав «зрілою і рухомою».
«На відміну від багатьох інших книжок, написаних емігрантами, в яких вони діляться спогадами про батьківщину і враженнями від нової країни, збірка Кайо зовсім не про те, що втрачає імігрант. Це новий тип святкування, здивованого і суперечливого, життя у новій країні, – відзначив професор і член журі Курт Гайнцельман. – Для мене особливим задоволенням від цієї книжки є те, що в ній присутні культурне різноманіття і неоднорідний емоційний досвід Кайо. Таким чином вся збірка є значно прекраснішою, ніж її окремі частини».
 
4500
 
Кайо Чінгоні народився у Замбії, до Великої Британії переїхав разом з батьками, коли йому було шість.
Dylan Thomas award щорічно присуджується за найкращу літературну роботу автора у віці до 39 років. У попередні роки її отримали Макс Потер за роман «Grief Is the Thing With Feathers» (дослівно з англ. «Горе – це річ із пір’ям») і Фіона МакФарлен  за збірку коротких історій «The High Places» (з англ. «Високі місця»).
 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал