Володимир Губерначук: пандемія змінила форму театру

24 березня 2021 року відбулося чергове засідання лінгвістичного клубу «ЗМовники», організатором якого є доцент кафедри української мови та прикладної лінгвістики Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка Оксана Мацько. Цього разу гостем був Володимир Губерначук, викладач Національного університету театру, кіно й телебачення імені Карпенка-Карого, актор, талановита та віддана своїй справі людина. Тема розмови – «Мова на сцені».

Із початку пандемії коронавірусу ми майже не чуємо мови на сцені. Карантинні обмеження стали найбільшим випробуванням для митців. На думку Володимира Губерначука, пандемія – це той час, коли можна проявити себе в іншій іпостасі. «Це час контенту, популяризації театральної справи в інтернеті. Хоч це і тяжкий період, але це можливість проявити себе. До коронавірусу не було такої активності в соцмережах. Актори не так часто озвучували поезію письменників. Цей вірус спонукав митців діяти, пробувати себе в нових формах – “онлайнових”», – зауважив пан Володимир.

Пандемія змінила форму театру. «Атмосфера залу, рампи, перевтілення акторів…Ми ніколи не втратимо цього. Змінюється лише форма», – вважає гість засідання. Ми спостерігаємо трансформацію мистецтва, його розвиток.

Попри зміну форми, робота актора залишається незмінною. «Робота актора – це вивчення себе на сцені. Кожен актор слухає себе і аналізує. Мовлення стоїть на першому місці. Спочатку актор-початківець відшліфовує артикуляцію. Далі вивчає сценічну мову. Чим більше він це робить, і чим більш актор виходить на сцену, тим швидше він вдосконалюється. Якщо ти управляєш своїм мовним апаратом, то ти володієш унікальною здібністю. Такі актори на вагу золота», – розповідає Володимир Губерначук.

Робота актора – це тернистий шлях. Це і відданість справі, це і відповідальність за те, що ти робиш, це і дисципліна, це і щоденні тренування та репетиції… Бути актором нелегко. А пандемія коронавірусу навчила всіх нас, зокрема і акторів, бути гнучкими, постійно розвиватися та з гідністю приймати виклик сьогодення. Тож, розвиваймося, не біймося трансформацій та нових форм.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Олександра Касьянова, відділ зв’язків із громадськістю Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.