Влада за два роки не виконала жодної обіцянки – Зісельс

Найголовніша загроза всередині країни – популісти, які лише імітують діяльність. Громадянське суспільство – головне досягнення України за часи незалежності. Влада не зацікавлена ​​в гуманітарній сфері, а саме вона є елементом націєтворення.

Як повідомляє rupor.info, про це в інтерв’ю журналу “Країна” розповів український правозахисник і дисидент Йосип Зісельс.

“У влади немає інтересу до гуманітарної сфери. Верхівка не бачить в цьому важливості, – говорить він. – За два роки не призначили віце-прем’єра з гуманітарних питань. А націю створюють саме гуманітарні аспекти, а не економіка чи юриспруденція. немає уваги до культурі. Не сформована політика пам’яті. Література, мова, історія – влада цим не цікавиться. Вона прагне створити вертикаль “.

Свого часу Янукович отримав консолідовану владу – єдність парламенту і Кабміну – і використовував її , щоб грабувати країну. Нинішні – неофіти в політиці, але теж намагаються об’єднатися, каже правозахисник.

“За два роки вони не виконали жодної обіцянки. Немає миру. Корупція не подолана. Олігархи не переможені. Тарифи підвищуються. Їхня задача, як і у будь-яких популістів, – імітувати активність. Україні загрожують не радикали з рейтингом 1,5 відсотка, а популісти – тобто брехуни. Обіцяють то, що не здатні зробити “, – відзначає він.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Президент Зеленський, якому ставили радянську ідентичність, за два роки влади змінився. Однак ці зміни не дуже помітні, вважає Зісельс.

“Кожна людина змінюється. Він став краще орієнтуватися в певних питаннях. Однак йому все пишуть. Він майже нічого не говорить від себе. Це державі нічого не дає “, – робить висновки він.

30-я річниця Незалежності – дуже важлива для України дата, зазначає дисидент.

” Ми непослідовно і повільно рухаємося в європейську цивілізацію. Це важкий шлях. На наших ногах ще залишилися кайдани з імперії. Але ми відповзаємо, і це найважливіше. В “русскій мір” нас вже повернути неможливо “.

Роки незалежності дали нове покоління, яке народилося і виросло в Україні, каже Зісельс.

” Воно неоднорідне . Є такі, які кажуть: “Ні, ми не можемо чекати. Хочемо жити добре і зараз” – і їдуть на Захід. Але є здатна і енергійна молодь, яка залишається. І її більше. Будь-яка спроба влади повернути нас в Росію викликає Майдан. Є й інші причини повстань – економічні, політичні, зрада національних інтересів. Але спусковий гачок – поворот до Росії. Громадянське суспільство – це головне досягнення України періоду незалежності “, – підсумовує він.

Як повідомляв раніше” Рупор “, голова Асоціації єврейських громадських організацій та громад України Йосип Зісельс вважає, що українська мова поширюється повільно, і треба не примушувати до нього, а заохочувати. “Потрібна позитивна мотивація. Люди повинні зрозуміти: говорити українською – не тільки морально, а й вигідно в усіх аспектах: громадської, матеріальному “, – заявив Зісельс.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.