Влада Китаю намагалася заборонити слово «Чингісхан» на виставці у французькому музеї, присвяченій Чингісхану

Пекін спробував піддати цензурі майбутню виставку у Франції, присвячену Чингісхану. Керівництво музею історії в Нанті звинуватило їх у спробі переписати монгольську культуру, повідомляє epochtimes.com.ua зпосиланням на Deutsche Welle.

Центральна влада Китаю зажадала видалити певні слова, такі як «Чингісхан», «імперія» і «монгол», а потім спробувала взяти під контроль тексти, карти, брошури та інші матеріали, призначені для виставки.

Французька сторона готувала виставку у співпраці з музеєм Внутрішньої Монголії в Хух-Хото в Китаї, яку планували відкрити 17 жовтня 2020 року, але через пандемію відкриття перенесли на першу половину 2021 року.

«Тепер ми змушені перенести виставку на жовтень 2024 року через посилення позиції уряду Китаю проти монгольської меншини цього літа», — йдеться в пресрелізі директора історичного музею Бертрана Гійє.

Близько 6,5 млн монголів живуть у Внутрішній Монголії, автономному районі на півночі Китаю, який межує з державою Монголія. В кінці літа у Внутрішній Монголії спалахнули протести і бойкоти після того, як китайська влада оголосила, що в школах з цього навчального року історія, політика і література будуть викладатися китайською, а не місцевою мовою.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

За словами Гійє, пекінське бюро культурної спадщини спробувало переписати історію так, щоб унікальна історія і культура Монголії зникли на користь нової «національної версії».

«Ми вирішили припинити підготовку в ім’я людських, наукових та етичних цінностей, які ми захищаємо», — додав директор.

У заяві музею кажуть, що виставка все одно відбудеться, але буде відкладена до 2024 року, щоб музей міг поповнити її предметами з європейських і американських колекцій.

Натан Ло, гонконзький активіст руху за демократію, пов’язав цей інцидент з ситуацією в Сіньцзяні і Гонконгу.

«Після уйгурських концентраційних таборів культурна чистка, з якою зіткнулася Монголія, безсумнівно, стане наступним приводом для міжнародного співтовариства звернути увагу на звірства КПК. Зовнішній світ стурбований тим, чи буде КПК використовувати ті ж напади в майбутньому, щоб знищити мову, культуру та історію жителів Гонконгу», — пише Натан Ло.

 

На фото: Кінна статуя Чингісхана (найбільша у світі), Цонжін-Болдог, недалеко від Улан-Батора, Монголія. JOEL SAGET/AFP via Getty Images

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.