Вінничанка відтворює 120 народних пісень, записаних відомим фольклористом сто років тому

Вінницька мисткиня Юлія Васюк до ювілею відомого фольклориста Гната Танцюри узялася відтворити 120 народних пісень, записаних ним сто років тому на Поділлі.

Про це фольклористка, співачка, керівниця етногурту «Мокоша» Юлія Васюк повідомила у Фейсбуці, передає ukrinform.ua.

«10 червня 2021 року виповнюється 120 років від дня народження одного з найвідоміших подільських фольклористів – Гната Трохимовича Танцюри. Його фольклористична спадщина неймовірно багата, різнобічна, зібрана з великою увагою до дрібниць і нюансів. Тільки від однієї співачки Явдохи Зуїхи (Явдохи Сивак) з с.Зятківці Гайсинського району Вінницької області Гнат Трохимович записав 1008 пісень, 925 з яких впорядковано в славнозвісне видання «Пісні Явдохи Зуїхи». До ювілею видатного вінницького збирача фольклору я відтворю 120 пісень, записаних ним від Явдохи Зуїхи близько 100 років тому, з 1918 по 1929 роки», – зазначила Васюк.

За її словами, це буде неабияким викликом і досвідом, позаяк вона має намір щодня публікувати на своїй сторінці власне виконання однієї-двох пісень. Вони будуть обрані рандомно і виконуватимуться в різних локаціях та за різних обставин.

Першу пісню зі спадщини Явдохи Зуїхи мисткиня вже заспівала і виклала у Фейсбуці у вівторок. Це записаний Гнатом Танцюрою 1929 року твір «Ой, коню мій, коню».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Як розповіла Васюк кореспонденту Укрінформу, деякі з пісень вона має намір виконувати онлайн, у прямій трансляції.

«Я вважаю, що сьогодні можливість показати себе в мережі є найкращим способом промоції будь-якого продукту. А ми маємо таку величну постать на Поділлі, як Гнат Танцюра. Дуже небагато вінничан про нього знає, хоча він відомий усім фольклористам України. Я дуже хотіла віддати йому шану, вшанувати його доробок – таку прекрасну потужну справу, яку він зробив фактично сто років тому. Ми й до сьогодні ним дуже активно користуємося. В такий спосіб я хочу привернути увагу до його особистості і до його праці», – сказала мисткиня.

Вона зазначила, що вже з першого дня оприлюднення мистецького почину про готовність долучитися до нього заявили кілька охочих, зокрема, вінницькі співачки та учасниця львівського гурту «Коралі».

Загалом підтримати «проєкт 120 пісень» може кожний, хто шанує українську пісню, – для цього не обов’язково бути вокалістом.

Фото надане Юлією Васюк

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.