Війна вплинула на методи опитувань і змінила ставлення до Леніна та Бандери — директор Інституту соціології

Після початку великої війни опитувальні центри відмовилися від «фейс ту фейс» інтерв’ю, що забезпечували точніший результат досліджень. Про це в інтерв’ю «Укрінформу» розповів директор Інституту соціології НАН України Євген Головаха.

«Проводяться так звані телефонно-комп’ютерні опитування: комп’ютер «генерує» номери для опитувань, — сказав Євген Головаха. — Це розроблена порівняно недавно у світі методика. Ми донедавна лише експериментували з цією методикою, а зараз вона стала основною. Вже у всіх смартфони. І так звані CATI (Computer Assisted Telephone Interviews), коли проводяться за допомогою вебпомічника, зараз стали вже звичними».

За його словами, у випадку з САТІ «є проблеми з вибірками та інтерпретацією», і це не найкращий метод для дослідження суспільних змін.

«У наших реаліях це єдина можливість з’ясувати громадську думку, бо класичний традиційний метод ми вже не скоро зможемо використати. І це катастрофа, звісно, для нашого моніторингу суспільних змін. Адже ми 30 років за однією методикою проводили «фейс ту фейс» інтерв’ю. Але цього року ми все одно не змогли б проводити, тому що частина території окупована, велика кількість біженців і скласти нормально вибірку неможливо», — пояснює директор Інституту соціології.

Війна змінила українців, каже Євген Головаха, посилаючись на дані досліджень після 24-го лютого:

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

  • Українці тягнуться один до одного, у них майже зникли регіональні відмінності.
  • Віра в армію разюча, попри все. Довіра до основних інститутів у принципі «зашкалює». Це армія, Президент, Кабінет Міністрів, місцеві адміністрації. Менше (довіри до Верховної Ради.
  • Людям, щоб зрозуміти, чим ти володієш, треба з чимось порівнювати. І коли вони побачили, хто до них «прийшов у гості», і хто викорчовує унітази та пральні машини, то вони просто зрозуміли: те, що вони збудували, не так погано, як вони думали. Не така погана держава, збудували не таку погану систему відносин. І спосіб життя був, виявляється, не такий поганий, як вони думали. Тим більше, якщо порівняти із цими голодними і дикими людьми, які прийшли.
  • Після початку великої війни українці зрозуміли, що можуть втратити. Те, що вони збудували, це настільки краще за те, що їм можуть нав’язати і змусити прийняти, що вони згуртувалися. І в усіх регіонах, і це дуже важливо.

«Я, чесно кажучи, навіть не уявляв, яким шляхом вирішити проблему регіональних відмінностей щодо історії та геополітичного становища України, — каже Євген Головаха. — От із історією все з’ясувалося. Ленін і Сталін абсолютно тепер неприйнятні для українців. А вже і Бандера, і Шухевич, якими лякали на сході, люди й не приймали, і вважали їх нацистами, прийняли тепер якщо не всі, то принаймні більшість. Уявіть собі, що у східному та південному регіоні більшість позитивно ставиться до Бандери та Шухевича».

Нагадаємо, серед ключових прав, гарантованих Конституцією України, найважливішими для респондентів сьогодні є право захищати своє життя та свобода слова. Про це йдеться в опитуванні Соціологічної групи «Рейтинг» на замовлення громадської ініціативи «Український арсенал свободи».

detector.media