Відкрився Вільнюський книжковий ярмарок

Розпочався 23-ій Міжнародний Вільнюський книжковий ярмарок. Про це повідомили кореспонденти Читомо Вікторія Фещук й Олександр Мимрук.

23-ій Міжнародний Вільнюський книжковий ярмарок триває 4 дні, з 23 по 26 лютого у виставковому та конгрес-центрі Litexpo. Проведення припадає на річницю повномасштабного російського вторгнення в Україну, через що велика кількість подій присвячена Україні.

Зокрема відбудуться воркшоп для українських дітей, поетичні читання за участі литовських й українських поетів і поеток, документальний кіноперформанс з України, дискусія «Сила людей, об’єднаних книгами. Про солідарність українських і литовських письменників, виставка робіт українських ілюстраторів, що були створені в часі повномасштабного вторгнення росії в Україну та багато іншого.

З детальною програмою заходів, що відбудуться на Вільнюському книжковому ярмарку, можна ознайомитися за посиланням.

На відкритті ярмарку виступив президент Литви Ґітанас Науседа.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Сьогодні ми сьогодні як ніколи згуртовані, сьогодні ми не втечемо і ми не хочемо тікати від цієї теми, від кольорів — жовтого і синього. Сьогодні жовтий символізує сонце, яке світить над нашими головами, а блакитний — небо, чисте і вільне. І навіть якщо на ньому є хмари, ми завжди знаємо, що небо буде ясним. Рано чи пізно ми зможемо насолоджуватися ним, чудовим витвором природи. Дехто каже, що книжки, свято книжок не потрібно політизувати, але те, що сьогодні відбувається в Україні, насправді вже не політика, це величезна несправедливість, яка відбувається на очах у всіх нас, і ми, вільний народ Литви, ніколи не будемо байдужі, тому що ми не були байдужі навіть до початку війни, ми не були байдужі в перші дні війни, і ми не будемо бути байдужими», — наголосив він.

За словами Науседи, російське вторгнення спричинило злам стереотипів про цю країну, про те, що з нею потрібно дружити. Президент додав, що хотів би побачити переродження Європи у рішучу, сміливу й тверду, таку, якою він би хотів її бачити. Також Науседа зазначив, що роль книжки у цьому контексті дуже важлива, вона може стати як інструментом маніпуляцій і переписування історії, так і нести світло.

«Я переконаний, що через багато років ми зможемо пишатися тим, ким ми були, які рішення ухвалили, і найголовніше те, що ми відразу стоїмо на правильному боці історії. Я пвірю в прекрасні книжки і прекрасний литовський народ», — підсумував він.

Президент Литви також додав, що у 2022 році Вільнюський книжковий ярмарок розпочався 24 лютого, у день повномасштабного російського наступу на Україну.

Міжнародний Вільнюський книжковий ярмарок — найбільший книжковий ярмарок у країнах Балтії, який відбувається з 2000 року і щороку приваблює понад 65 000 відвідувачів.

Нагадаємо, на запрошення організаторів Вільнюського книжкового ярмарку міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» створив програму подій, яка представить у Вільнюсі українську літературну та культурну сцену.

chytomo.com