Відеоролик до Дня Незалежності — відверто радянське трактування української історії

Відеоролик «ДНК» (День народження країни) про історію України, присвячений 30-річчю незалежності, викликав критику з боку деяких знавців історії.

Не треба бути істориком, щоб оторопіти від такого відверто радянського трактування української історії.

Як повідомляють Економічні Новини, таку думку на своїй сторінці в facebook висловила кандидатка історичних наук, співробітниця НДІ українознавства, засновниця ГО “Експертний корпус” Тетяна Швидченко:

Вона підкреслює, що в відеосюжеті не було жодного слова про 2014-2021: “Просто кадри з беркутівцями, майданівцями, кілька секунд з портретами Героїв Небесної Сотні без пояснень, кадр з кримським прапором і дівчинка йде між військовими. Після 2021 року – фраза “ДНК українців відвойовує своє”. Кадри де плаче Зеленський, дівчинка дарує квіти вояку, Зеленський плаче і аплодує. Кадри з Кучмою, Ющенком і Порошенком, Єрмаком, жінкою Зеленського. Все. Тут не треба бути істориком, щоб оторопіти від такого відверто радянського трактування української історії. Хоча для істориків кожна фраза і кадр – окреме витончене катування логіки та сенсів. Нехай вже між Руссю і “козаками” було щось туманно неочевидне, а від Хмельницького до Грушевського існувала лише література, але чому демонстративно викинули Івана Мазепу? Це ж буквально відтворення ситуації, коли в Чернігові досі стоїть пам’ятник Мазепі без підпису хто це, щоб “нікого не образити”, – пише кандидатка історичних наук.

“Лінія Грушевський-Крути-Вернадський-Сікорський з перестрибом у Другу світову це взагалі що було? Де національно-визвольна боротьба з ключовими постатями і подіями? Де Симон Петлюра, Павло Скоропадський, Євген Коновалець? УСС, Армія УНР, УГА? Організація українських націоналістів, Українська повстанська армія без яких відновлення незалежності нікому сьогодні й не снилося б? Роман Шухевич, Степан Бандера, В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко – не чули про таких. І що це за квітуча республіка після 1945 року? Без ГУЛАГу, депортацій і розстрілів. Де, правда, були “дисиденти” без шістдесятників, яких мучили каральною психіатрією. І безвідповідальність, що призвела до Чорнобильської трагедії. Тобто цілий пласт колосально багатої і потужної культури й історії просто нівелювали. Слово “Голодомор” не згадано, роки чітко не артикульовані. Не згадали Революцію Гідності, анексію Криму та війну з Росією. Ресурси, витрачені на ролик, не просто викинули в нікуди, а спрямували на підсилення проросійських міфів”, – продовжує вона.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Саме такі речі будують світогляд мільйонів українців, яким скоро знову йти на виборчі дільниці. У той час, коли над державою нависає цілком очевидна і реально страшна загроза. В час, коли триває війна”, – резюмує Тетяна Швидченко.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.