Відеопоезію української авторки відібрали на міжнародний кінофестиваль у Мексиці

Відеопоезія письменниці Софії Ленартович увійшла до офіційної програми міжнародного кінофестивалю «Fotogenia», що відбувається у Мексиці. Як повідомляє chytomo.com, про це повідомила Софія Ленартович.

Організатори фестивалю розглядали роботи у чотирьох категоріях: відеопоезія, авангардний фільм, відеоарт, експериментальне кіно. У зв’язку з пандемією, фестиваль транслюватимуть онлайн з 24 по 27 листопада. Взяти участь закликали митців, які «досліджують аудіовізуальні образи та не бояться виходити за межі форматів і жанрів». Свої роботи подали 199 творців з 33 країн світу. Софія Ленартович стала єдиною учасницею з України, на фестивалі вона представить відеопоезію «Після/After». У відео письменниця рефлексує про досвід втрати близьких і життя та мистецтво в умовах карантину.

«Відеопоезію «Після/After» разом я з друзями знімала на айфон, а монтувала − у додатку для смартфонів. Я зауважила загальну тенденцію: організатори фестивалів цінують насамперед актуальність теми, змістовність роботи й автентичне звучання», − розповіла авторка.

Раніше поетичні фільми Софії Лернатович демонстрували на міжнародних фестивалях. З роботою «Після/After» письменниця цього року брала участь у фестивалі «REELpoetry/HoustonTX»(США) та «9th International Video Poetry Festival» (Греція).

Зараз авторка працює разом із командою над проєктом «Голоси» − серією поетичних фільмів про дорослішання, жіночу силу і чутливість.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Це також спроба переосмислити смерть не тільки як фізичне явище, а і як відмирання застарілих уявлень, надуманих страждань та усвідомлення і формування власної ідентичності. Першою роботою із циклу став фільм «Гріхи/Sins», що дебютував за кордоном у межах 9-го Міжнародного фестивалю відеопоезії в Афінах. Також відео переглянули учасники фестивалю-воркшопу для молодих авторів «Прописи» під час вечора мультимедійних поетичних проєктів «Перетікання», − пригадала вона.

Наразі доступний тизер відеороботи, онлайн-прем’єра відбудеться 20 жовтня на ютуб-каналі Софії Ленартович, і на ютуб-каналі журналу «Артефакт».

 

Софія Ленартович − письменниця, архітекторка, художниця, перформерка. Навчається у Національному університеті «Львівська політехніка» за спеціальністю «Архітектура та містобудування». Цікавиться архаїчною піснею, культурою Бойківщини. Досліджує сферу відеоарту та знімає поетичні фільми.

 

Fotogenia − кінофестиваль, що відбувається у Мехіко, вперше провели у 2019 році. У ньому беруть участь фільми різних жанрів та форматів. Його учасниками можуть стати режисери-аматори.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.